Másodszor is átadták a kuckót

Április 27-e fontos nap volt az Ifjúsági és Családi Kuckó életében, hiszen színes programokkal kísérve adták át egy 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően a kibővített épületet. A nyírbátori kuckó egy igazi családi központ szerepét tölti be a városban, amit az itt élő civilek, fiatalok és kisgyermekes családok igényeire alapozva alakítottak ki és fejlesztettek tovább.

 - Az elmúlt években több és többirányú fejlesztés valósult meg a városban részben pályázati forrásból, részben az önkormányzat segítségével valamint a városban működő civil szervezetek, iskolák állami támogatásai kapcsán. A város vezetése részéről az egy fontos elképzelés volt, hogy a Nyírbátorban élő fiatalok, családok, kisgyerekesek részére ki kell alakítani egy olyan helyszínt, ami az övék lehet, ahol ki tudnak kapcsolódni. Erre a célra nem olyan könnyű forrást találni, de a kuckó felújítása, és a mai átadási nap ékes példa arra, hogy kitartó munkával mégis csak lehetséges. Ehhez persze jelentős saját erőre is szükség van. Jelen beruházáshoz – 2-es iskola udvara, Ifjúsági és Családi Kuckó - tulajdonképpen öt pályázatból kellett összegyúrnunk azt a végső projektet, aminek köszönhetően itt az év végére egy olyan igazi családi központ alakulhat ki, amelyben a civilek, a fiatalok, a családok meg fogják találni a számításaikat egy biztonságos és a 21. századi elvárásoknak is megfelelő környezetben – mondta el érdeklődésünkre Máté Antal.

- Azt látjuk, hogy a nagyobb városokban az ilyen jellegű kikapcsolódási lehetőségeket megteremti a piac. Valahogy úgy alakult, hogy Nyírbátorban az ilyen típusú kezdeményezések megszűntek, nem működtek vagy el sem kezdődtek. Ilyenkor az önkormányzatnak vállalni kell az úttörő szerepet, amit mi meg is tettünk. Fontos kiindulási pont volt, hogy ezekben a kérdésekben ne mi találjuk ki az igényeket. Az elmúlt években a különböző klubokkal, egyesületekkel, munkahelyen dolgozó fiatal családosokkal folyamatosan egyeztettünk arról, hogy milyen szolgáltatásokra lenne szükségük, milyen környezetben tudnák mindezt elképzelni. Ebben, az öt pályázatból összegyúrt projektben ezeket az igényeket, elképzeléseket fogalmaztuk meg – emelte ki Nyírbátor polgármestere.

A szombati átadási ünnepség és családi nap valamennyi korosztálynak kínált programokat. A gyermekek kedvencei lettek az ugráló vár és a lovaglás mellett azok a fából készült játékelemek, amelyeket a Középkori Játszótéren próbálhattak ki meg a családok.