JÁRVÁNYHELYZET

Egyre nehezebb helyzetben az önkormányzatok

 

Az ipari parkban működő nyírbátori cégek teljes kapacitással mennek és inkább dolgozókat vennének fel, semhogy elbocsátások lennének. A városi kisvállalkozásoknál, vagy például az önkormányzat saját cégénél viszont komoly pénzügyi problémák keletkeztek, illetve a gazdasági gondok még fokozódhatnak. Mindezek ellenére Máté Antal polgármester szerint a város, mint munkáltató szeretné megtartani a kb. 500 önkormányzati érdekkörbe tartozó munkahelyet, illetve megőrizni a város lakosságát érintő támogatásokat. A riporter Nagy Miklós

 

 

 

A szociális szolgálat bírja a terhelést, vagy még nem akkora a terhelés, hogy ez a határokat feszegetné?

Nálunk a terhelés azt jelenti, hogy az idős emberek ellátásáról gondoskodik a Szociális Szolgálat, illetve ezen túl, minden olyan személy ellátását is megoldjuk, aki jelentkezik.  Ők lehetnek karanténban lévők, vagy olyan, a korábban ellátást még nem igénylők, akiről a családjuk jelenleg nem tud gondoskodni.

Jelentősen emelkedett az ellátást igénylők száma?

Ez folyamatosan emelkedik. Vannak, akik csak egy ideig kérik a segítséget. Nagyjából 80 idősebb embernek kell folyamatosan segíteni. Jelenleg van olyan szolgáltatásunk, ami nem működik és az ott felszabaduló munkatársak beállításával, jelenleg még képesek vagyunk megoldani a megnövekedett feladatokat.

Hogy látja Ön, Nyírbátorban mennyire fegyelmezettek az emberek, ami például a veszélyhelyzet miatt elrendelt kijárási korlátozást illeti? Volt rá példa a városban, hogy akár a rendőrségnek is be kellett avatkozni, hogy tartsák be a rendeletet?

Nálunk egyelőre még nem kellett felkérni a rendőrség beavatkozását.  Ugyanakkor nálunk is lazult az emberek fegyelmezettsége. A kihirdetést követően jól érzékelhetően megijedtek az emberek. Aztán ahogy az idő megy előre – nem volt érzékelhető a baj a városban – egyre többen merészkednek az utcára, üzletekbe. Ebben a helyzetben nem lehet eleget hivatkozni az egyének felelősségére. Belül, biztos vagyok benne, mindenki tudja, hogy tényleg csak akkor lehet eredményes ez és a többi intézkedés is, ha mindenki betartja. A szigorúbb korlátozásokat csak akkor kerülhetjük el, ha a mostani, még elégségesnek látszó, enyhébb intézkedéseknek mindenki aláveti magát.

Az önkormányzatnál mely területeken jelentkezik a járvány hatása?

Három területet érdemes megvizsgálni. Az egyik, hogy milyen új feladatok jöttek a járvány miatt. Elsősorban ez még csak a Szociális Szolgálatot érinti A második terület, az un. egyéb kapcsolódó ellátások kényszerű megváltozása. Ilyenek: a bölcsőde, az óvoda, az étkeztetés, a hivatali működés, illetve a közszolgáltatások. A harmadik terület, ami nem kötelező, vagy csak részben kötelező feladatunk, de most nem tudjuk ellátni a Kulturális Központ és rendezvényeinek elmaradása, a könyvtár. Ami komoly érvágás lehet a fürdő, vagy kemping zárva tartása. A fürdőnél nem működik a gyógykezelés sem.

Az ellenzéki, illetve független polgármesterek egy része, köztük Ön is aláírta a főpolgármester felhívását, amelyben sérelmezik, hogy a kormány nem hogy segítené, illetve együttműködne a z önkormányzatokkal a járványhelyzet megfékezésében, hanem inkább, mintha direkt leszámolna ezekkel a testületekkel.  Erre azt hozták fel, hogy ugyan a feladatok megnövekedtek, de az anyagi támogatás nem jön a kormánytól, sőt, inkább még belenyúlnak az önkormányzati költségvetésekbe. Mit lehet ezzel elérni, illetve a felsoroltak „hol fájnak” leginkább?

Mindenki úgy gondolta, hogy ebben a helyzetben is normálisan tud működni minden. Vagyis: a kormány meghozza a központi döntéseket, amit nyilván végre kell hajtani mindenkinek. A települési szinten pedig az önkormányzatok, a helyi adottságokat figyelembe véve egészítik a központi rendeleteket, cselekvéseket. Tudomásul kellene venni, hogy nincs két egyforma település, sem fejlesztéseknél, sem a gazdaságot tekintve, de a járványhelyzetben sem. Teljesen más egy idegenforgalomra építő település, más egy zsák település és ismét csak más egy ilyen település, mint a mi városunk, amely gazdasági központ, térségi központ, kulturális központ. Ha nem vonnak be bennünket kellően, akkor nyilván romlik a hatékonyság is.

 Igen fontos szempont, hogy a védekezésnek komoly anyagi háttere is van.  Eddig erről nem nagyon beszéltünk, hiszen az elsődleges a védekezés, illetve, hogy közben még a szolgáltatások is működjenek.  Ám ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Ha az ember felelősen végzi a dolgát, akkor látnia kell az ehhez tartozó finanszírozási tételeket is. Itt bizony kiesnek bevételek és közben megjelennek többlet-finanszírozások. Ez valahol majd hiányként meg fog jelenni.

Hogy mérlegel ilyenkor Ön? Ha esetleg itt is megjelennének a tömeges megbetegedések, akkor az emberi élet a legfontosabb.

Ez természetes. Ugyanakkor mégis fel kell állítani a prioritási sorrendet.  A város, ha a különféle területeinket nézzük, kb 500 embert foglalkoztat. Ez 500 család megélhetése. Úgy, hogy ennek a forrása egyre inkább hiányzik. Amikor majd túl leszünk ezen a nehéz helyzeten, akkor azért oda kell állni az emberek elé és elmondani, hogy vajon, hogy tudtuk megoldani a 150-400 millió Ft mínuszt hozó járványhelyzet ellenére a város működtetését.

Jelenleg benne van a pakliban, hogy akár 400 millió Ft mínusz keletkezhet?

Elég tág a tartomány. Természetesen a járványos helyzet hosszától függ, hogy mekkora bevétel kieséssel számolhatunk.

Azt szeretnék tehát, hogy ne elvegyenek, hanem inkább adjanak új pénzügyi forrásokat?

Korábban még abban bizakodtunk, hogy milyen kedvezményeket kapunk majd a kormánytól. Erről a különféle önkormányzati szövetségekben egyeztettünk...

Vagyis a kormánnyal nem tárgyaltak.

Valóban nem tárgyalt velünk a kormány. A szövetségek írtak levelet a kormánynak. Kerestük a minisztériumokat, de mielőtt bármilyen tárgyalásra került volna sor, kiderült, hogy nem kapunk. Sőt, forráselvonást jelentett be a miniszterelnök. Pedig, ha többlet forrásokat kapunk, akkor mi is adhattunk volna bizonyos kedvezményeket a nálunk nehéz helyzetbe jutott vállalkozásoknak, vagy munkanélküliek számára bizonyos szolgáltatásokat ingyenessé tehetünk. Azzal, hogy forrásokat vontak el az önkormányzatoktól, a kormány központosított minden olyan lehetőséget, amivel a vállalkozásokat is lehet segíteni. Ez pedig azt jelenti, hogy mi, itt nem tudunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, mert nincs rá forrásunk. Ami volt, még azt is elvonta a kormány.

Nos az egyik ilyen elvárás volt, hogy a valamilyen kedvezményt kapjanak azok a vállalkozók, akik önkormányzati ingatlant bérelnek. Lesz kedvezmény?

Az önkormányzatnak 5 olyan szolgáltatási területe van, ahol nullára csökkent a bevételünk. Ilyen a fürdő, a kemping, a gyógy-szolgáltatás, a várkastély.

Mekkora a kiesés?

Egyelőre nem lehet havi összeget mondani, mert az idegenforgalmi szezon még csak most kezdődne. Ha június végére véget érne ez a helyzet, akkor kb. 100 millió Ft kiesés lenne. Ha tovább tart, akkor ez a kiesés lehet akár 300 millió Ft is. Ez csak egy tétel.  A másik fontos tétel, az iparűzési adóbevétel. Nyilván, hogy ez is csökkenni fog, ha hosszabban húzódik ez a válság. Ráadásul az elvonások mindig a korábbi évek adóbevételei alapján történnek. Ez pedig azt jelenti, hogy egy csökkenő bevétel mellett nagyobb lesz az elvonás.

A gépjárműadó mennyi lesz most, amit elvon a kormány?

Ez 40 millió Ft-al csökkenti a költségvetésünket.

Eddig tehát a várható bevétel csökkenés, illetve az elvonás, ami összességében elérheti akár a 400 millió Ft-ot. Ebből következően a bérleti díjak esetében sem lehet nagy a mozgástér?

Két szempontot veszünk itt figyelembe. Ez a bevétel nyilván a közös kassza része. Amikor erről lemondunk, akkor az egész város közösségére is kevesebbet költhetünk. Ráadásul ez a VMF Kft bevétele, amit, hogy cég működhessen, pótolni kell. Ha ezt a díjat június 30-ig elengednénk, akkor nagyjából 12 millió Ft-ról beszélnénk. Az előbb már említettük, hogy ugyanez a cég a strand-kemping-várkastély zárva tartása miatt már eleve, akár több száz millió Ft veszteséget fog elszenvedni.

Mi lesz a megoldás?

Úgy döntöttünk, hogy június 30-ig felfüggesztjük a bérleti díjak fizetését és, ha elmúlik ez a helyzet, akkor az elmaradt díjat 6 hónap alatt, kamatmentesen kell megfizetni.

Egyébként Önnek mi a véleménye a bejelentett válságkezelő gazdasági programról?

Szerintem ez az összeg, amiről most szó van, nagyon kicsi. Most úgy látszik, hogy ebben a valós pénz, nagyjából 1000 milliárd Ft. Ha belegondolunk, hogy a leginkább kitett kis-és közepes vállalkozások milyen nagy számban vannak az országban, akkor kiszámítható, hogy ez a pénz nem lehet elég. Ha ez a szektor kihullik, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az sem mindegy, hogy az az egyébként kevés pénz vajon tényleg odakerül-e ahová tényleg szűkséges. Az eddig ismert magyarázatok egyáltalán nem azt mutatják, hogy a leginkább nehéz helyzetbe került társadalmi csoport, illetve a leginkább kitett gazdasági szereplők számíthatnak hathatós kormányzati segítségre.

Nagyon fontos már a fél megye számára is, hogy a városban működő nagy cégekre hogyan hat a válság. A korábbiakban arról volt szó, hogy ezek a cégek éppen olyan területre termelnek, amely termékekre egyre nagyobb szűkség van most. Mit tud arról, hogy maradt a foglalkoztatotti létszám, illetve, hogy tényleg nem érinti ezeket a vállalatokat az általános gazdasági válság?

Nyírbátoriak egy része tart attól, hogy sok településről, sok ember jár ide dolgozni és ez esetleg rontja az esélyeinket a járvánnyal szemben. Ez az egyik fontos aspektus, miközben a másik, talán még fontosabb az, hogy ezek a cégek a működésükkel biztosítják a foglalkoztatást, továbbra is fizetik a munkabéreket és az embereknek stabil a megélhetésük.

Számtalan egyeztetésen vagyunk túl az ipari parkban működő cégekkel. És ezek meggyőztek arról, hogy a cégekben bevezetett intézkedések még a városnak is sokat segítenek, ami a vírussal szembeni küzdelmet illeti. Ezeknél a vállalatoknál nem kímélték az anyagi forrásokat, hogy megakadályozzák, vagy elkerüljék a dolgozóik megbetegedését, illetve kiszűrjék az esetleges betegeket. Akár azt is mondhatjuk, hogy olyan szigorú egészségügyi-járványügyi protokollt vezettek be, ami már majdnem olyan, mint egy kis járványmegelőzési központ. Ez egyébként a cégek jól felfogott érdeke, hiszen piacuk van, megrendelés van, tehát nem szeretnék, ha le kellene állniuk. Csak példák: maszkot kapnak, ha kell naponta újat. Van olyan cég, amelyiknél csak úgy lehet a buszra felszállni, ha megmérik a hőmérsékletüket. Ha tünetet tapasztalnak, azonnal elszeparálják az embereket, értesítik a hatóságot. Oktatást tartanak. Sűrítették a buszjáratokat, eleve csak ritkábban ülhetnek az emberek a buszokon. Ugyanilyen odafigyelés van a csarnokokban, az öltözőkben, az étkezőkben.

  A gyárak teljes kapacitással működnek és nem tervezi egyik sem, hogy leálljon.  Van, ahol átszervezték a munkaidő beosztást, van, ahol bevezették az osztott műszakot.

Mire számít, hogy nagyobb baj nélkül meddig terhelhető az önkormányzat, vagy inkább a nyírbátori kassza?

Nagyon felelőtlen dolog lenne, ha nem figyelnénk arra, hogy milyen helyzet várható, és ezt hétről hétre megtesszük.

Van már olyan terület, ahol érezhető, hogy csúszás, vagy talán gondok lesznek?

A saját költségvetésből finanszírozott beruházásaink, illetve fejlesztéseink esetében biztosan lesznek átütemezések. Most biztosan nem kezdjük el a csapadékvíz elvezető rendszerek átépítését. De átcsúsznak a járdaépítések is jövőre.  Az uniós projekteket viszont nem akarjuk átütemezni, erre az európai források rendelkezésre állnak. Szintén megmaradnak a lakossági támogatások, az ösztöndíjak, a civil szervezetek támogatásai, a kedvezmények, az első lakáshoz jutók támogatásai. Ezekre megőrizzük a forrásokat.

Ugyanakkor a kulturális egyesületek, sportszervezetek támogatásánál az lett a döntés, hogy év elején elfogadott pályázatoknak most csak a felét fogjuk odaítélni. Ugyanis egyelőre még nem látjuk, hogy ebben a helyzetben milyen kiadásaik keletkeznek ezeknek a szervezeteknek. A nyár második felében pedig áttekintjük, hogy mivel folytatják tovább.

Mi a helyzet a kultúrával? Korábban jelentős költségvetési tétel volt ez is. Most leállt minden. Bepótolják majd a rendezvényeket, sűrítik a nyári, őszi programokat, vagy itt is komoly magtakarítások lesznek?

Nem, eszünkbe sem jut, hogy éppen ezen a területen vágjunk egy nagyot. Ez egy nagyon szemellenzős gondolkodás lenne. Az a terv, hogy ezeket a korábban betervezett programokat, színházi előadásokat, koncerteket át fogjuk ütemezni. Bízom benne, hogy a nyár végi „Korzókat” koncerteket meg tudjuk tartani. Szerintem az is fontos, hogy amikor túl leszünk ezen a válságon, akkor ne csak gazdasági értelemben jöjjünk ki belőle, hanem lelki-szellemi értelemben is. Amikor már majd lehet kulturális programokat szervezni, akkor ezt meg is tesszük, mert tudom, hogy az embereknek erre is van igénye.

A beszélgetés elején már szóba került, hogy az önkormányzat a hivatalon, cégein, intézményein keresztül kb. 500 embert foglalkoztat. Ebben a létszámban lehet változás a válság miatt?

Mi egyelőre minden munkavállalónknak biztosítunk munkát. Nagyon sokan átkerültek a válsághelyzet kezeléséhez. Itt mondok köszönetet nekik is és többieknek is, akik ezen a területen dolgoznak nem kis felelősséggel és kitűnő hozzáállással. Látni kell, hogy az óvodai, bölcsődei ellátás, a gyermekétkeztetés állami normatívával működik. Jelenleg a két intézmény ügyeleti rendszerben  van nyitva. Ha erre az időre nem kapjuk meg a normatívát, akkor ez újabb hiány a költségvetésben.  Ha nem nyúlnak hozzá érdemben ezen területek finanszírozásához, akkor mi valamennyi dolgozót munkaviszonyban kívánunk tartani.