Napjaink nagy kihívása az illegális hulladéklerakás megszüntetése. Nyírbátorban is egyre több helyen, így a város közterületein, az erdőkben, erdőszéleken, utak mentén, szántóföldeken egyre több az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége.

Nyírbátor Város Önkormányzata és a Nyírbátor Jövőjéért Egyesület közös összefogással hulladékgyűjtési akciót hirdetett április 19. és május 15. között. A cél, hogy minél több ember bevonásával felderítsék azokat a területeket, ahol illegális hulladék van és közösen a városlakókkal, civil szervezetekkel tegyenek meg mindent a tisztább környezetért.

A géppel meg nem közelíthető helyek megtisztításában kérik, várják a városlakók és a különböző civil szervezetek, munkahelyi közösségek, baráti társaságok segítségét.

Szombaton reggel 8 órakor közel negyven fő indult útnak a közeli erdőkbe, hogy megtisztítsák a számukra kijelölt területeket. A három útvonalon több mint 30 m3 szemetet sikerült összeszedniük a természetvédő önkénteseknek. A látvány sokkolóan hatott mindenkire.

Még a legfiatalabb, óvodás korú is szomorúnak tartotta, hogy ilyen sok szemetet eldobálnak a természetbe. Megjegyezte, az óvodában "A Föld napja" alkalmából azt tanulta meg, hogy óvjuk, védjük, ne pedig szennyezzük a környezetünket, és ennek megfelelően tesz ő is a családjával együtt.

A városban több helyre egyesek szinte már nagyüzemű módon szállítják a szemetet, a veszélyes hulladékot, és teszik tönkre a környezetünket. Az önkormányzat már néhány helyen kamerát helyezett el a törvénysértők felfedezésére. A mezőőrök aktív munkájának köszönhetően is sikerült már megfékezni egy-egy területen, hogy még több szemetet rakjanak le. Most az önkormányzat újabb 12 kamerát vásárol, amellyel tetten érhetők az illegális hulladéklerakók.

A szemétszedéshez előzetes regisztráció szükséges, valamint a közösségeknek megfelelő időpont a kapcsolattartókon keresztül egyeztethető. A szemétmentesítéshez szükséges eszközöket, mint a konténert, rakodóautókat, gumikesztyűket, kukászsákokat, lapátokat, gereblyéket, fertőtlenítő szereket és maszkokat az önkormányzat és az egyesület biztosítja. A szemétszedési akció végén mind a géppel, mind a kézzel összegyűjtött illegális hulladékot hulladékgyűjtő udvarba szállítanak.

Érdemes tehát jelentkezni, hiszen minél többen tesznek Nyírbátor tisztaságáért, annál élhetőbb lesz a város és környéke. Május 15-ig bárki kérhet időpontot a kapcsolattartókon keresztül. Regisztráció, időpontegyeztetés a plakáton feltüntetett elérhetőségeken.