Az augusztusi kánikula nem könnyíti meg az építőiparban dolgozók munkáját, de ennek ellenére is folynak az alapozási munkálatok az épülő lakópark helyszínén. A hónap utolsó hetén egy időkapszula elhelyezését követően Nyírbátor polgármestere és projektet megvalósító Magera Design Kft. ügyvezetője közösen tették le az épülő lakások alapkövét. A már évek óta terítéken lévő, abszolút hiánypótló beruházás így hivatalosan is el tudott indulni.

                

Az első önkormányzati lakások jövő nyárra már elkészülnek, ám a tervek hosszútávra szólnak a Széna réti tónál. Korábbi híradásainkból már tudható, hogy csak ezen a helyszínen több száz társasházi lakás, családi ház vagy sorház kialakítására lesz lehetőség. A beruházó az első ütemben elvégzett munkájával, az első 71 lakás átadásánál bizonyíthat. A legfontosabb szempont természetesen az volt az önkormányzat részéről, hogy a megfelelő, minőségi munkahelyek megteremtésén túl a fiatalok számára kedvező lakhatási lehetőséget tudjanak biztosítani a helyben maradáshoz.

Máté Antal elmondta: a legfontosabb az, hogy jövő ilyenkor már 71 fiatal kezdheti meg az önálló életét itt, ebben a lakóparkban. Ez a program nemcsak Nyírbátorban, vagy a megyében számít különlegesnek, hanem országos viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés. Ilyen méretű kisváros ilyen méretű projektbe sehol, máshol nem mert belekezdeni. A helyben maradás mindenképpen a legfőbb célunk. Ehhez pedig kulcskérdés, hogy vannak-e bérlakások. A bérlakásépítésen túl két másikfontos döntés történt a képviselőtestületi üléseken. Az egyik az, hogy az első lakáshoz jutóknak is szeretnénk egy 600 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást adni, ezzel a lakásépítést és a lakásvásárlást is ösztönöznénk a fiatalok számára. Másfelől most született döntés arról, hogy milyen feltételekkel lehet szeptembertől benyújtani az előzetes igényeket a bérlakásokra. Első körben kizárólagosan a nyírbátori lakhellyel rendelkező fiatalok részére adott a lehetőség. Ezen túlmenően pedig elmondhatjuk, hogy amint híre ment a bérlakásépítésnek, a befektető máris visszajelzéseket kapott lakásvásárlási igényekről is. Így az önkormányzat területet fog értékesíteni a befektetőnek ahhoz, hogy itt a jövőben társasházak, családi házak, sorházak épüljenek. Mi mindig is ebben hittünk, de természetesen ehhez meg kellett várni, hogy ez az elképzelés a valóságban is realizálódjon - tette hozzá Nyírbátor polgármestere.

eni