Nyírbátorban, az országban elsőként, ingyenes Covid-19 tesztelés lehetőségét teremtette meg az önkormányzat.  Első körben 7000 gyors-tesztet vásárolt meg a Városfejlesztő és Működtető Kft, amiből máig 6400 szűrést el is végeztek.  November 11-én, első körben az önkormányzat intézményeinek, illetve a hivatal dolgozóinak a tesztelését kezdték el. Két héttel később, az orvosi ügyeleten is megnyitottak egy tesztelő pontot, ahol a városi szociális szolgálat munkatársai már a lakossági szűrést végzik - hétfőn és szerdán 16-17 óra között. Január elejétől kiszélesítve a kört, már jelentkezhetnek tesztelésre a járás teljes területéről. A helyi rendelet szerint, a tesztelő ponton végzett lakossági szűrés 3100 Ft-ba kerül. 

Az önkormányzat, önköltségi áron több, mint 2000 tesztet adott át helyi foglalkoztatóknak is.
  A járvány harmadik hullámának megjelenése, illetve az ismét növekvő számú betegek miatt, most további 3000 tesztet vásárolt a Városfejlesztő és Működtető Kft..  (Eddig 31 millió forintot fordítottak erre a célra) A megelőzés, illetve a járvány terjedésének fékezése miatt ismét bevonják a városi oktatási intézmények dolgozóit is az önkéntes, ingyenes tesztelésekbe.
A mai lakossági szűrésen, a tesztelésre jelentkezők között 10 beteg (pozitív) embert találtak, az intézményi szűréseken, három helyszínen további 1-1 beteget szűrtek ki, azaz csak ma 13 nyírbátori Covid-19-el fertőzőtt betegről szereztünk tudomást..