Miniszobor emlékeztet az egykori sóútra


A klasszikus Sóúthoz kapcsolódóan öt megyei településen állítanak miniszobrokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében.

 

A projekt többek között a magyar-ukrán határ menti térségben az egykor Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén át vezető történelmi Sóút kutatására és egyes elemeinek helyreállítására irányul. A Sóút a 13-14. században működött, Erdélyről és Kárpátaljáról szállították erre a sóbányák kincsét. Az út Nyírbátorban a Sóhordó utcán keresztül a környező települések felé, valamint Tokaj irányába haladt. 

 

Vásárosnamény, Tiszabecs, Csenger és Nagykálló mellett Nyírbátor is érintett a kezdeményezésben. Ezeken a településeken összesen öt miniszobrot helyeznek el. Nyírbátor a klasszikus Sóút mellett feküdt és hosszú ideig só-megállító joggal rendelkezett. A miniszobrot a Várostörténeti sétányon, a gimnázium melletti téren helyezték el, amely Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész alkotása.