Az országjárás után ma is kijelenthető, hogy a szocialisták változatlanul a legjobb, leginkább működő szervezetekkel rendelkeznek az egész országban, állítja Tóth Bertalan az MSZP elnöke. A szocialisták szakítanak az eddigi neoliberális szociáldemokrata politikával, amely inkább vette figyelembe az elitek érdekeit, mint a hagyományos baloldali szavazók törekvéseit. A pártelnökkel Nagy Miklós beszélgetett.

 

Miért kellett 10 évet várni, hogy végre, valódi baloldali fordulatot hajtson végre az MSZP?

Azzal, hogy az MSZP két, volt miniszterelnöke saját pártot alapított, amivel megosztották a baloldalt is, s ezzel egyszerre kezdődött az útkeresés. Az Mszp nem is igen találta a helyét ebben az új szituációban. A mi pártunk úgy viselkedett, mint egy nagy párt. Minden területen meg volt a véleménye, mindenben saját javaslattal éltünk és közben elhanyagoltuk az alap értékeinket, amiért egyáltalán létrejött ez a párt.

Egyáltalán hajlandóak észre venni, hogy az egykori nagy pártból nagyon kicsi párt lettek? Most itt elsősorban a attitüdökre gondolok, hogy ideje a valóságnak megfelelve, kis pártként viselkedni?

Ebben önnek tökéletesen igaza van. Persze a felmérések azért mutatják, hogy az ellenzéki oldalon ma nincs kiugróan magas támogatottságú párt. Ma tehát az a dolgunk, hogy egyértelművé tegyük, mi egy baloldali arcélű párt vagyunk, aki a baloldali emberek érdekeit képviseli. Új programelemet is beveszünk, amit majd igyekszünk is képviselni a közös, ellenzéki program alkotásnál. Ilyen pl. az a javaslatunk, hogy a nagyobb vállalatok nyereségéből részesedjenek a munkavállalók, illetve, hogy a szakszervezetek is kaphassanak 1 százalékot. Ezzel erősödhet a munkavállalói érdekképviselet. De ilyen baloldali program az is, hogy az alacsony nyugdíjakat fel kell zárkóztatni és vissza kell térni arra a svájci indexálásra, ami alapján idén már 6.5 százalékos emelés járt volna a nyugdíjemeléskor.

Mi a helyzet a párt hátországával? Hogy állnak az értelmiségiekkel? Sikerült megtartani valamennyit ebből, a korábban erős háttérből?

Létrehoztuk a Szociális Demokráciáért Intézetet. Ebben nagyon kutatók, elemzők dolgoznak. Vannak szép számmal azok, akik a baloldali politikát akarják építeni. Nem igaz az, hogy ma már így nem lehet kategorizálni, hogy bal, vagy oldal.

Vajon ezt gondolja az értelmiség is?

A hangadó értelmiség nem feltétlenül így gondolkodik, de sokan segítik a munkánkat. Abban igaza van, hogy ez a háttér korábban jóval szélesebb és erősebb volt. Nem könnyű, de nekünk ezen az úton végig kell menni és újra kell építeni ezt a hátteret is.

Mit kínálnak ennek a korábban a baloldalt támogató értelmiségnek, hogy ők ismét felvállalják a baloldaliságot?

Kétségtelen, hogy ezért az MSZP-nek is dolgozni kell, de a valódi ösztönző számukra a jelenlegi helyzet. Ez az értelmiség pontosan tudja, hogy ma alapvetőn szétszakadt a társadalom és csak egy nagyon szűk elitnek kedvez a gazdaságpolitika. Ez az értelmiség ennek pont annyira a kárvallotja, mint a társadalom egyéb rétege. Pontosan tudják, hogy például a két és-félmillió nyugdíjas csaknem fele a létminimumon, sőt az alatt él. Ez az értelmiség tudja, hogy ezeken a folyamatokon csak egy baloldali fordulattal, az újraelosztás megváltoztatásával lehet segíteni.

Hogy jut el az új, baloldali program a választókhoz?

Ma már 3-4 millió ember ellenzéki vezetésű településen él, s ezek médiafelületei azért sokkal több megjelenési lehetőséget jelentenek, mint a korábbi időszakban. Ugyanakkor járjuk az országot. 2022-ig bőven van idő a rengeteg személyes találkozásra is.

Kell egy reális program, de közben a lehető legszélesebb kört kellene megnyerni, miközben a választó, lehet, hogy nem feltétlenül az igazat, sokkal inkább a számára vonzót szeretné hallani. Nyerni is kellene és igazat is mondani. Az MSZP most formálódó új baloldali programja, hogy felel meg ezeknek a kritériumoknak?

Az első és legfontosabb – ebben minden ellenzéki párt egyetért – a demokratikus jogállamiság helyreállítása. A második: az esélyteremtő állam, mint pl. az oktatásban, egészségügyben esélyt adni a megfelelő ellátásra, illetve felemelkedésre. Látjuk, hogy ma a társadalmi mobilitás gyakorlatilag megszűnt. Ma attól függ, hogy kiből és mi lesz, hogy milyen családi-gazdasági körülmények közé születik. A harmadik elem a zöld fordulat. Ez ma az egyik legnagyobb kihívás a világ és Magyarország számára is, hiába is bagatellizálja el a kormány.

Melyikről gondolja azt, hogy majd ez fellelkesíti az embereket?

Nyilván az esélyteremtő állam (ebben a lakbérplafon, a nyugdíjemelés, a munkavállalói jogok érvényesítése, minimálbér és a garantált bérminimum radikális megemelése, a pedagógus béremelés) mind olyan, aminek a forrása meg van és reális is és ami az alapvető problémákra ad választ.

Gondolja, hogy ezért tömegek mennének az utcára, támogatva ezzel a programot?

Azt nem tudom, s nem is ez az elvárás. Ugyanakkor egy olyan programot kell alkotnunk, amely alapja lehet a nemzeti minimum megteremtésének.

Ennek a megteremtésére jó esély kínálkozhat a Momentum elnökének a felhívása után, aki egy kerekasztalhoz hívja az ellenzéki pártokat. Ez lesz az a fórum, ami meghozhatja a valódi együttműködés és fellépés lehetőségét 202-.ben?

Ennek eredményt kell hoznia! Nagyon örülök ennek, hiszen ez egy viszontválasz is a Momentum részéről, mert én kb másfél hónapja hirdettem meg, hogy legyen közös programja az ellenzéknek. Biztos vagyok benne, hogy a többi ellenzéki párt is csatlakozni fog.  Nem elég csak a választási technikát előállítani, hanem egy víziót is mutatni kell, amiből elhiszik az emberek, hogy 2022 után egy jobb országban élhetnek.

Hisz abban, hogy ez az ideológialag is szétszabdalt ellenzék képes lesz egy közös programban megállapodni?

Kétségtelen, hogy nagy a kihívás. Ezt nem lehet megúszni, hiszen az ami most van az országban, egy fenntarthatatlan, elitista, korrupcióra épülő rendszer, ami miatt többszázezer fiatal már elhagyta ezt az országot.

Abban vajon hisz-e, hogy itt egy sima országgyűlési választással meg lehet oldani a hatalomváltást? A jelenlegi kormány és klientúrája igen mélyen beágyazódott, akik tudják, hogy egy kőkemény elszámoltatás nem kerülhető el. Ebből meg egyenesen következik, hogy nekik létérdekük a hatalom megtartása.

Nem a pártok dolga az elszámoltatás. Ehhez helyre kell állítani a jogállami kereteket. Kell független ügyészség, kell független rendőrség és kell független bíróság, aki majd végzi a dolgát.

Ön is szűkségesnek tartaná az elszámoltatást?

Természetesen én is szűkségesnek tartom, de ez nem a pártok dolga. Nekünk csak az a dolgunk ezzel, hogy visszaállítsuk a törvényességet. Abban is igaza van, hogy akár még a választási törvényt is módosíthatják, hogy megakadályozzák az ellenzéki győzelmet.

Mit tennének, ha tényleg megváltoztatják a választási törvényt? Ez hozhatná azt, hogy az utcára kerül a politika, hiszen a parlamentben nem tudnak érdemi akadályokat gördíteni?

Minél inkább egységesedik az ellenzék és minél inkább bevonjuk a civileket, akkor, egy ilyen esetben nem zárható ki az utcai demonstrációk lehetősége.