Mire számít, milyen éve lesz a városnak, ha figyelembe vesszük, hogy idén két választás is alkalmat teremthet arra, hogy kis, vagy akár nem létező ügyekkel is borzolják majd egymás idegeit a politikai szereplők? A múlt évről lehet azt állítani, hogy kifejezetten eredményes év volt, fejlesztésekkel, évfordulóval, elnyert pályázatokkal és tulajdonképpen normális vitákkal, ami a többség és az ellenzék viszonyát illeti.

Egészen biztosan állíthatom, hogy ezek a választások, amelyek idén lesznek nem befolyásolják majd sem a város anyagi-gazdasági stabilitását és nem zavarják meg a város működését, működtetését sem. Ha fordítva nézzük, akkor az is állítható, hogy egy jól működő város, jó koncepciók végrehajtásával már befolyással lehet a választásokra. rengeteg olyan folyamat érik be 2019-re, amelyeket az elmúlt 5 évben készítettünk elő. Volt amiért kaptunk kritikát, hogy miért kezdtük el korábban, de azt tudni kell, hogy mi akkor kezdünk el valamit, ha pontosan tisztázott minden feltétel.

A körülmények alakulása és nem az önkormányzat hibája miatt számos fejlesztési ügy erre az évre jutott el abba a szakaszba, hogy, vagy el lehet indítani, vagy éppen be lehet fejezni, azaz teljesen olyan, mintha minden fontos ügy a választások idejére kerülhet befejezésre, vagy indításra. Nagyon látványos és pezsgő lesz az élet Nyírbátorban.

Sok ügy csúszott, vagy a döntéshozók miatt, vagy azért mert valamilyen engedélyt nem kaptunk meg. Az egyik példa: senki nem 2019-ben akart bérlakásokat építeni a városban. Mi már két évvel ezelőtt akartuk, amikor még egyértelműen 5 százalék volt az ÁFA. Arról nem mi tehetünk, hogy két évet kellett várnunk a hitel jóváhagyására. Ezzel az a baj, hogy ma már jóval drágábbak az építési költségek és az 5 százalékos ÁFA-t is felemelik 27 százalékra.  Vagy itt vannak bizonyos uniós pályázatok, amit úgy akarnak beállítani, hogy az országgyűlési képviselőnek köszönhetjük, pedig erről szó nincs. Mi rengeteg pályázatot nyújtottunk be és ez jár a nyírbátoriaknak. Arról mégsem mi tehetünk, hogy a döntést nem 60 napon belül, hanem 2 év alatt hozták meg. Ezek okozzák a csúszást, de végül az a fontos, hogy amit a ciklusra ígértünk, azt teljesíteni is fogjuk.

Szóba került már az a 800 millió Ft-os hitel, amire a kormány 2 év késéssel bólintott rá. Ebből a pénzből akarták elkezdeni a bérlakás programot, benne volt a munkásszálló építése, illetve a sportcentrum kialakítása. Változtak-e a célok az idő múlásával, illetve a lakásprogram mikor kezdődhet el?

Addig nem tudtunk tárgyalásokat folytatni befektetőkkel, amíg nem kaptuk meg a hitelt. Mindenképpen olyan konstrukciót szeretnénk, amikor a vállalkozó nem csak az önkormányzat bérlakásait építi meg, hanem értékesítésre szánt lakásokat is épít.  Ezt a programot még ebben az évben, akár a nyár folyamán szeretnénk elkezdeni.

Az eredeti helyszínen?

Igen, az eredeti helyszínen a Széna réti tó mellett, egy új városrészt akarunk kialakítani. A terület 600 lakás építésére alkalmas, a mi projektünkben most 100 önkormányzati bérlakásról beszélünk. Bízom benne, hogy olyan megállapodásra jutunk a befektetővel, aki ugyanennyi értékesítésre szánt lakást is épít. A lakások egy részét a cégek igénylik, mint szolgálati lakás, egy részét a nyírbátori fiataloknak szánjuk. Szeretnénk, ha minél többen itt telepednének le.

Ha minden gördülékenyen megy, mikor költözhetnek be az első lakók?

Úgy számolunk, hogy 2020 tavasza-nyara lehet az, amikor az be lehet költözni az első lakásokba.

Van felmérés, hogy mekkora a lakásigény a városban?

Két évvel ezelőtt végeztünk felmérést, a cégek közreműködésével. Erre alapoztuk a 100 önkormányzati bérlakás-számot. Ma már jóval több bérlakásra lenne szűkség.

Egyszer szóba került, hogy a Széna réten, a fürdő környékén egy nagy szállodát is terveznek, vállalkozói tőkéből. Élő még ez a projekt?

Ennek a szállodának már készen vannak a tervei is. Az egy nagyon komoly befektetői szándék, de itt is nagy előkészítő munkára van szűkség. Próbált a befektető pályázni, de nem nyert egyelőre, ettől függetlenül nem állt el és más pénzügyi alapokat próbál előteremteni. Ez egy 3-4 milliárd Ft-s projekt, amiből 100 szobás, négy csillagos szálloda épül meg. Ez a szálloda a gyulaji erdő szélén, a fürdővel szemben lesz majd.

Mi a helyzet a többi céllal?

Van egy külön csomag, amiben útépítések vannak főleg. Idén, főként a sűrűn lakott lakótelepi részeken, a Hunyadi, a Fáy, Munkácsi, Ifjúság úti lakótömbök környékén szeretnénk szervízutakat felújítani, új utakat, parkolókat építeni. Nagyon nehéz a közlekedés a Fáy lakótelep páros és páratlan oldala mögött. Óvoda, iskola, vagy a gimnázium környékén. Olyan útépítéseket valósítunk meg, amivel javítjuk a közlekedést és segítjük a parkolást. Nagyságrendileg 6 útról van szó és idén ezeket a munkákat be is fejezzük. Tervek, engedélyek készen vannak, indítjuk a közbeszerzéseket és tavasszal megkezdődnek a munkálatok.

Mi a helyzet a sportcentrum kialakításával? Eredetileg ez is ebben a keretben volt, de úgy tűnik, hogy ebben nincs előre mozdulás.

A kormány a hitelnek ezt a célját is támogatta, a TAO támogatást viszont nem kaptuk meg. Folynak az egyeztetések a kézilabda szövetséggel. Náluk van egy forrás átcsoportosítás. A kézilabda fejlesztéseket a szövetség a nagy kézilabda centrumokra hegyezi ki, mint Veszprém, Szeged, amivel nagy világversenyekre is lehet pályázni. Egyeztetünk továbbra is és remény van arra, hogy idén ebben is meg tudunk egyezni a szövetséggel.

Mennyi pénzre van szűkség, hogy ez nyírbátori fejlesztés elinduljon?

A mai számítások szerint ez sportcentrum, nagyjából 2.5 milliárd Ft, de ez nem csak egy kézilabda csarnok lesz, hanem több sportág utánpótlásának biztosít helyet. A másik célja pedig a tömegsport, illetve a szabadidő sport megfelelő elhelyezése lehet. Eleve az a cél, hogy egy olyan létesítmény készüljön el, hogy az a rengeteg sportoló nyírbátori fiatal megfelelő körülmények közé kerüljön.

Erről semmiképpen nem tesznek le?

Egy jó elképzelésről soha nem szabad letenni. Az elmúlt 10-15 évben bebizonyosodott, hogy a jó elképzelések mellett érdemes volt kitartani. Itt legfeljebb az a kérdés, hogy honnan tudjuk megszerezni a megvalósításhoz szűkséges forrást. Ez a cél nagyon jó és azok a szülők, akinek a gyereke sportol, pontosan tudják, hogy mennyire fontos a jó, biztonságos körülmény a gyerekek sportolásához. Így volt ez az életünk sok más területén is. Szoktak politikusok arról beszélni, hogy micsoda kormányzati segítséget kapott Nyírbátor, hogy munkahelyek jöjjenek létre. A városban ez azért történhetett meg, mert az elmúlt 15 évben a város több, mint 2 milliárd Ft-t tett bele az ipari park fejlesztésébe, hogy ide nagy cégek települjenek és legyenek munkahelyek. Nem azért fejlesztett a Rosenberger, a Diehl, a Coloplast, mert a kormány azt mondta, hogy itt telepedjenek le, hanem azért, mert itt meg voltak a számukra szűkséges feltételek. Ha politikai döntésen múlott volna, akkor azért kitalálható, hogy biztosan nem Nyírbátort jelölik meg.

Alaposan megcsúszott a Fáy úti körfogalom befejezése. Mikor lesz a befejezés?

Ma már csak az időjáráson múlik a befejezés. Aszfaltozás, térburkolás hiányzik csak. Mi nem engedtük a vállalkozónak, hogy ebben a hidegben aszfaltozzanak.

További utak, illetve mi a helyzet a földutakkal?

Három kategóriáról beszélünk. Épülnek majd új utak (egy részük szerviz út) Ennek egy részéről már beszéltem. Lesz a Hunyadi lakótelepen új út a 2-4-6-8 tömb mögött épül új út, parkolókkal. A páratlan oldalon pedig az óvoda mellet is épül. Ott egy kvázi körforgalmat alakítunk ki, amivel gyorsabbá és biztonságosabbá tesszük a közlekedést az óvodánál, iskolánál. Mind a két lakótelepen megtörténik majd a tereprendezés és a térrendezés is. A másik kategória a klasszikus földutak feljavítása. Nem marad idén földút. Legalább mart aszfalttal burkolunk minden földutat.  Beszéljünk még a Széchenyi utcáról, amit saját forrásból idén felújítunk.

Hogy alakul az un. elkerülő út?

Na ez egy klasszikusa annak, amiről beszéltem, hogy egy jó cél, egy jó koncepció és amellett ki kell tartani. Hosszútávon az elképzelésünk az, hogy az egész várost elkerülő körgyűrűt alakítsunk ki. Egy ilyen gazdasági potenciállal rendelkező városnak ez szűkséges. Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy ezt egy lépcsőben valósítsuk meg. Ez nem nyert, most az ipari park fejlesztése okán az elkerülő út első szakasza a gyulaji és a császári út közötti szakasz viszont megépül idén. Ezzel a nagy teherforgalmat kivisszük a városból.

Intézményfejlesztések is lesznek idén, mint például, hogy jelentősen bővítik a bölcsődei kapacitást. Mikor indul a bölcsőde bővítése?

Muszáj reagálni az igényekre. Szerencsére a kismamák is dolgozó nők.  Szeretnénk, hogy a gyermekvállalási hajlandóság megmaradjon, amihez viszont feltétlenül szűkséges növelni a bölcsődei férőhelyek számát. Az eddigi bölcsődét is igyekeztünk a legmagasabb színvonalon működtetni. Idén megduplázzuk a felvehető gyerekek számát. Szeptembertől 24 férőhellyel több gyereket tudunk felvenni a bölcsődébe.

Idén átalakul az óvodarendszer a városban. Több egyház is indít óvodát, a város eladta a Fáy úti óvodát a református egyháznak. Ez a helyzet milyen hatással lesz az önkormányzati óvodák működésére?

Minden ilyen lépés egy irányba mutat. Az a célunk, hogy középtávon a város lakossága növekedjen. Öt éve erről beszélek. Továbbra is hiszek abban, hogy egy település akkor vonzó az emberek számára, ha munkahelyet biztosít, másfelől megadja a választás lehetőségét a gyermeknevelés területén is. Idesorolom az óvodaválasztást, az iskolaválasztás lehetőségét is.

Ehhez kapcsolódik szorosan az alapítványi iskola terve is. Itt pontosan milyen iskoláról van szó?

Tárgyalunk egy olyan elképzelésről, hogy színes iskolai kínálatunk legyen. Azt tudjuk, hogy az elmúlt években az önkormányzat teljesen kikerült az iskolai rendszerekből. Az elmúlt évben nagyon sok szülő részéről fogalmazódott meg igény egy új alternatíva iránt. Olyan a jogszabályi háttér, ami nem teszi lehetővé, hogy egy önkormányzat működtessen egy általános iskolát. Egyetlen lehetőségünk az, hogy valamilyen alapítványi rendszerben hozzunk létre egy iskolát. Ennek szeretnénk kialakítani a feltételrendszerét.

Ebből persze az is következik, hogy az állami iskola igen kiszolgáltatott helyzetbe kerül, és persze ezzel tényleg verseny lesz az általános iskolai, illetve az óvodai szinten.

Nem gondolom, hogy az állami iskola jobban kiszolgáltatottabbá válna, mint eddig volt. Ott egyébként is olya kiváló feltételek vannak, ami semelyik másik intézményben nincs, vagyis nem csak a kínálat színesedik, hanem nő a felvehető gyermekek száma is.

Nekünk azt kell figyelembe venni, hogy itt egy új többletkapacitás alakult ki.

Ez egy elitiskola lesz?

A legfontosabb az, hogy itt olyan iskola legyen, ami ténylegesen meg tud felelni a 21. század kihívásainak. Ha egy szülő azt gondolja, hogy a gyerekét egy olyan intézménybe viszi, ahol egyszerre tanulja meg mindazt, ami ebben a században már alapvetés (idegennyelv, informatika, korszerűen alkalmazható tudás), akkor egy alapítványi iskolától ezt megkaphassa.

Ez milyen méretű iskola lesz?

Nem kell nagy intézményre gondolni. Egyelőre még nem dőlt el, hogy hol lesz az iskola. Ma még az a kulcskérdés, hogy a testület tárgyalja meg a januári ülésen. Ha dönt a testület erről, hogy induljunk el, akkor a tavaszig megnézzük, hogy milyen épületben tudjuk elhelyezni az új iskolát.

Kétség nem fér hozzá, hogy egy népszerű iskola lesz, ha valóban létrejön az alapítványi iskola.

Mi az igényekből látjuk, hogy lépni kell ezen a területen is. A nyírbátori családok is sürgetik ezt, de az itt működő cégek felől is van igény és az ide kijáró dolgozók felől is van igény egy ilyen intézményre. Adott esetben ezzel a letelepedésüket is ösztönözzük. Ma már 150 településről járnak Nyírbátorba dolgozni. Sokan, megfelelő körülmények után szívesen ide is költöznének. Ezért szélesítjük a lakásprogramot és szélesítjük a családoknak nyújtott szolgáltatásokat.

Ez az év, abból a szempontból is meghatározó lesz a város jövőjét tekintve, hogy ősszel önkormányzati választások is lesznek és egyáltalán nem mindegy milyen többségű önkormányzat lesz, illetve, hogy kit választanak meg polgármesternek. Feltehetően már nagyjából eldőlt, hogy milyen összetételű csapattal indulnak a választásokon.

Mára már minden nyitott kérdést lezártunk. Többször is elmondtam már, hogy én indulok a polgármesteri székért. Hosszú távra tervezek, szeretem ezt csinálni, bízom benne, hogy a városlakók ismét bizalmat szavaznak nekem. Persze ez nem egyszemélyes ügy. A városvezetés mögött két közösség van. Az egyik a szakmai apparátus, amelyik nagyon magas színvonalon végzi a munkáját, a másik pedig a politikai közösség és támogatás. Ebben a tekintetben is nyugodt vagyok, hiszen a baloldal 2002-től bebizonyította, hogy abszolút alkalmas a város ügyeinek intézésére. Ezért ugyanezzel a közösséggel és döntően ugyanazokkal személyekkel indulunk a választásokon. Hasonló eredményre számítok, mint amit 2014-ben is elértünk.