Nyírbátorból az olimpiáig
- Majoros Bence megszerezte a kvótát a tokiói olimpiára -

Szenzációsan szerepelt az ország elsőszámú férfi asztaliteniszezője, Majoros Bence a dohai olimpiai világselejtezőn.

A március 16-ai mérkőzés nagy valószínűséggel a 23 éves Bence eddigi legfontosabb mérkőzése volt, hiszen a belga Florent Lambiet elleni mérkőzésének tétje az olimpiára jutás volt. A világranglista 61.-Majorosnak öt szettben sikerült legyőznie a világranglista-104. ellenfelét a 2. tábla döntőjében, amivel egyesben kvótát szerzett a tokiói olimpiára.

„Már két éve csapattársak vagyunk, jól ismerjük egymást. Tudtam, hogy mire számítsak, de próbáltam csak a saját játékomra figyelni. Végig fegyelmezett és higgadt maradtam, ez volt a kulcs. Igyekeztem elterelni a gondolataimat a meccs tétjéről, sokkal inkább arra akartam összpontosítani, hogy hogyan tudok jól játszani és mi az, ami a győzelemhez vezet. Ha elkezdek azon gondolkodni, hogy hú, egy mérkőzésre vagyok az olimpiától, akkor nagyon nagy nyomást rakok magamra, amivel nem kerülök előrébb. Próbáltam lazára venni az egészet, amennyire csak tudtam, mert a szituációból adódóan óriási a nyomás, és ezzel próbáltam kompenzálni. Egyáltalán nem néztem pingpongot, egy üzenetre sem válaszoltam tegnap, próbáltam az egésztől távol tartani magam, mert tudtam, hogy ha ebbe belemegyek, az elveheti a figyelmemet az igazi célról, ami az, hogy a játékkal foglalkozzak.” – nyilatkozta a friss olimpiai kvótás az asztaliteniszezz.hu oldalon.

 

Csekő Sándor, a Nyírbátori Asztalitenisz Sportegyesület szakosztályvezetője a következőképpen nyilatkozott: „A katari versenyen nagy kihívás elé nézett Majoros Bence, mivel az olimpiai kvalifikáció volt a tét. Bence majdnem megjárta egy kicsit a poklot és utána emelkedett fel a magasba. Az újzélandi és a török ellenfeleket legyőzve jutott az elődöntőbe, ahol a román Európa-bajnoki ezüstérmes Ovidiu Ionescu ellen küzdött. Az ellenfelének már 3:1 és 5:2 volt, ebből a mélységből tudott Bence hihetetlen erőt meríteni, és megfordította ezt a mérkőzést 4:3-ra. Azt gondolom, össze tudta magát kapni utána és a döntőbe egy önbizalomtól duzzadó Majoros Bence állt az asztalhoz. Nem hagyott kétséget, hogy aznap ki a jobb a mérkőzésen, és ki fogja megszerezni a hőn áhított olimpiai kvótát. Nagyon jó játékkal, hibátlan teljesítménnyel tudta megverni a belga riválisát, aki jellemzően ugyanabban a klubban, a francia Chartres TT együttesénél játszik, mint ahol jelenleg Bence is.” Csekő Sándor ugyanakkor kiemelte, bár Majoros a nemzetközi versenyeken a magyar válogatottat képviseli, de a hazai versenyeken egyéniben a nevelő egyesületében, a Nyírbátori ASE színeiben játszik. Csekő Sándor szerint felfedezettje úgy szerzett kvótát Dohában, hogy magyar válogatottként a nyírbátori színeket is képviselte.

 
Forrás: Magyar Asztalitenisz Szövetség Facebook

„Mindig hittem benne, hogy nagy játékos tud lenni. Bence bebizonyította, hogy egy kis városból is lehet valakiből jó játékost nevelni és ekkora eredményt elérni. Abban bízok, Bence és az eredményei példa lesz másoknak is. Ezt csak alázattal, lelkiismerettel, sok energiát belefektetve lehet elérni. Fontos az is, hogy a tehetségnek és feltételrendszernek párhuzamosan kell működnie.” – fejtette ki véleményét Csekő Sándor.

Majoros Bencét 2018-ban „Az év magyar asztaliteniszezőjének” választották, 2017-ben pedig Nyírbátorban „Az év sportolója” lett.

A mérkőzés visszanézhető ezen a linken 38 perctől: https://www.facebook.com/ITTFWorld/videos/437259560871730

Polyák Dézi