Miközben a nyírbátori oltópontokon, a háziorvosi körzetekben, illetve a Szakrendelőben kialakított 3-4 oltóponton folyamatosan, naponta, akár több száz embert is oltanak a koronavírus elleni vakcinával, változatlanul nő a betegek száma a városban is. Ezen a héten is rendszeres volt az önkormányzati tesztelés.  A járvány kitörése után, ahogy a lehetőség megnyílt, Nyírbátor önkormányzata több ezer tesztet vásárolt, hogy a menetrendszerű tesztelésekkel próbálják lassítani a koronavírus terjedését.  Az önkormányzati dolgozók, illetve az önkormányzat érdekkörébe tartozó cégek dolgozói mellett, szűrik a közmunkásokat is. Bizonyos feltételek (korcsoport, illetve kórházi kezelés vége) esetén szintén ingyenes tesztelést kapnak nyírbátori lakosok is a már 3 napon elérhető lakossági szűréseken. Jelenleg  hétfőn, szerdán, pénteken 16-18 óra között lehet tesztelésre jelentkezni az Orvosi Ügyeleten kialakított tesztelő ponton. Akinek semmilyen kedvezménye nincs, de van állandó nyírbátori lakcíme, akkor a teszt ára 1500 Ft.  Tesztelni pedig érdemes és nagyon fontos, hiszen, amíg nem lesz jelentősen magasabb az átoltottság, addig nagy veszélyben vagyunk. Országosan, naponta sok ezer, ma már 10759 új fertőzöttet szűrtek ki, s elhunyt 213 honfitársunk egy nap alatt.

Nyírbátorban az elmúlt 4 napon 40 új beteget szűrtek ki.  Döntő részük lakossági tesztelésre jelentkezett. Mivel folyamatosan nő a megbetegedettek száma, az önkormányzat további teszteket vásárolt és addig lesz tesztelés Nyírbátorban, amíg a járványhelyzet ezt indokolja- jelentette ki Máté Antal polgármester. Mivel a COVID-19 egyre fiatalabb korosztályokra is veszélyes, sőt, akár óvodások, kisiskolások is súlyos szövődményt kaphatnak, az önkormányzat most olyan teszteket is vásárolt, amelyekkel a gyerekek szűrése is könnyebben megoldható. A város, amikor ez indokolt és fontos volt, ingyen szűrte a nyírbátori oktatási-nevelési intézmények dolgozóit, fenntartótól függetlenül.  Ezeken a teszteléseken számos pedagógusnál, oktatási-nevelési intézményi dolgozónál mutatták ki a betegséget, és éppen egy ilyen tesztelés derítette ki, hogy az egyik nyírbátori általános iskolában sokan betegedtek meg. Akkor, az iskolában kényszerszünetet kellett elrendelni. Ma már tesztelik a városban a rendőröket és a postai dolgozókat is, mint akik sokat találkoznak a lakossággal. Ugyancsak tesztelik a csapatsportok játékosait.  Ennek is köszönhető, hogy Nyírbátori LSE csapatánál sikerült meggátolni a járvány elszabadulását. Mint ismert, egy héttel korábban az LSE játékosai körében végzett vizsgálatok 4 pozitív esetet tártak fel. A határozott intézkedések - edzés felfüggesztése, a hétvégi forduló elhalasztása, az érintett játékosok karanténja - mára azt eredményezte, hogy jelenleg csak 1 pozitív tesztelt játékosról tudunk. Az egyéni felelősség a járvány megfékezésében óriási jelentőséggel bír. Ha betartjuk a védekezési kivánalmakat (maszkot hordunk, kerüljük a találkozásokat, tartjuk a megfelelő távolságot és ha, bármilyen tünetet tapasztalunk, akkor, legalább teszteltetünk) sokat teszünk a körülöttünk élők védelméért.

Ma, Nyírbátorban elég lenne annyit tenni személyesen, mint amennyit a várost igazgató önkormányzat megtesz.  Környezetünk fertőtlenítése, a lépcsőházak ellátása fertőtlenítőszerrel, maszkok osztása, a lakosság tesztelése, illetve a rászorulók segítése.