„Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.”

(Thomas Henry Huxley)

„Vásárosnaményban születtem. Olyan családi környezetben nevelkedtem, ahol a zene, az irodalom, a művészetek iránti érdeklődés korán kialakult bennem. Meghatározó élményem a természet közelsége, csodája volt, és maga a gyermekkor, melynek varázsa még mindig bennem él.” írja magáról Küzmős Enikő a Nyírvasváriban élő festőművész

Diplomát a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezett. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Barzó Endre Művészeti Társaságnak. Rendszeresen szerepel megyei és országos tárlatokon. Több egyéni és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön. Szakrális tárgyú munkái - közöttük ikonok és oltárképek - a megye több katolikus templomában megtalálhatók.

A képzőművészet területén elsősorban a festészet eszközeivel igyekszik kifejezni a sokszor szavakkal nem, vagy alig megfogható dolgokat. A fények játékát, a víz tükröződését, a szitakötő szárnyának rebbenését, a valóság megannyi darabkáját, a természet, a teremtett világ szépségét.  Örömmel készít illusztrációkat is különböző kiadványokhoz, verses- és meséskötetekhez egyaránt. Szeret grafitceruzával és akvarellel dolgozni. A ceruza a legegyszerűbb rajzeszköz, mindig kéznél van, ugyanakkor nagyon kifejező, és lényegre törő. A vízfestéket pedig - ami sokak vélekedésével ellentétben nem tartozik a könnyű festési technikák közé, csak első látásra tűnik annak - áttetsző légiessége és frissessége miatt szereti.

„Világunk sokszínűsége, ezernyi csodája mindig ámulatba ejtett. Milyen jó volna, ha meg tudnánk őrizni az ezekre való rácsodálkozás képességét, örömét! Az örömmel és jól végzett munka (a kettő szorosan összefügg) örömet közvetít, melyben alkotó és néző egyaránt részesül. Gyönyörködni, és gyönyörködtetni… Hiszem, hogy így érdemes.”

Küzmös Enikő

 

 

Kapcsolt videó