A jövőben csak azok kaphatnak bármilyen önkormányzati támogatást, akik betartják a közösségi együttélési szabályokat, illetve mindent megtesznek a környezetük tisztaságának megőrzéséért.  Ez a látszólag egyszerű és mindenki, az érintettek érdekét is szolgáló és természetesnek vett magatartás egyáltalán nem jellemző Nyírbátor egyik területén. A köznyelvben a vásártéri, vagy vasúton túlinak nevezett területről van szó, ahol, ép ésszel nehezen felfogható mennyiségű szemét borzasztja el a hétköznapi állapotokhoz szokott embert. Szeméttenger, vagy szeméthegy, mindegy is, hogy nevezzük, mert úgysem képes kifejezni azt a katasztrófális helyzetet, ami egyes porták előtt, vagy az üres portákon kialakult.  Teljesen nyilvánvaló, hogy az a hatalmas mennyiség, ami bizonyos házak környékén felhalmozódott, valamilyen illegális tevékenység "eredménye" Bontanak ott autót, buszokat, hűtőt és gyakorlatilag bármit, amiből eladható fém keletkezik. A fém megy, a szeméthalom gyűlik. Elég erősen tartja magát az a vélekedés is, hogy már a környező településekről is ezen a területen helyezik el a kezelhetetlen mennyiséget. Nyilván megfelelő összegért, vannak, akik megengedik, hogy náluk, előttük rakják le rakják le a hulladékot.  A környezet haldoklik, A feszültség nő.

Az önkormányzat ismét nekirugaszkodik, hogy normalizálja az állapotokat. Amnesztiát hírdetve, szállítóeszközöket és rakodó kapacítást biztosítva, arra szólította fel a lakosságot, hogy takarítsák ki a portáikat és kijelölt gyüjtőpontokra hordják ki a szemetet, hulladékot. 

A tervek szerinti mennyiségnek  - ma már nagyon jól látszik - többszöröse a csak látható szemét, veszélyes anyag. Na és mennyi lehet még a föld alatt? A talajba szivárgott gázolajról, s más veszélyes anyagról ne is beszéljünk, mert azért látszik, hogy egyes helyeken alaposan átitatott a terület valamilyen olajszármazékkal. Egyszerre van itt szociális, környezetvédelmi, közbiztonsági, oktatási-nevelési és kultúrális helyzet, probléma,a és feladat.

Most tehát az a helyzet, hogy a szemét megy, a terület megtisztul, s ha ez így is marad, akkor a támogatások is zavartalanul igényelhetőek,

Na és ha ismét halmozódik a szemét...?