Máté Antal, Nyírbátor polgármestere szerkesztőségünknek elmondta: Az elmúlt pár évben többször felmerült bennem, hogy mivel lehetne segíteni a fiatalok helyben tartását, és milyen szolgáltatásokkal lehetne vonzóbbá teszi számukra a várost. Mindezt azért, hogy itt el tudják képzelni a jövőjüket. Ennek hozadékaként első ütemben megépül 71 bérlakás, amely mindenképpen megkönnyíti és kibővíti az albérleti lehetőséget Nyírbátorban. Ez jelenleg hiánypótló kezdeményezés a városban. Az albérlet után azonban sokan saját lakást, házat szeretnének vásárolni vagy építeni. Ehhez településünk önkormányzata szeretne a jövőben hozzájárulni, így a fiatalok hosszú távra tudnak Nyírbátorba tervezni, és ebbe a családalapítás is belefér. Ezzel kapcsolatban kértem a képviselő-testületet, hogy hatalmazzon fel az első lakáshoz jutók támogatásának helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet előkészítésére. Az augusztus elején megtartott rendkívüli testületi ülés eredményeként döntöttünk, és már rendeletalkotásra készülünk, amely rendeletnek már vannak biztos paraméterei. 

 
Első körös feltételek a támogatás igénylésére:


Támogatást igényelhetnek azok a 18 és 45 év közötti személyek (házasok, bejegyzett párkapcsolatban élők vagy egyedülállóak), akik Nyírbátor Város közigazgatási területén lakást kívánnak vásárolni vagy építeni, továbbá azok,  akik legalább 2 éve állandó nyírbátori lakóhellyel rendelkeznek és a kérelem benyújtását megelőző 2,5 éven belül legalább 2 éves munkaviszonnyal – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyt - rendelkeznek, büntetlen előéletűek, valamint köztartozás mentesek.

A rendeletet kidolgozása augusztus végéig megtörténik, és előterjesztésre kerül a képviselőtestület felé elfogadásra. Az elfogadást követően a támogatást bevezetjük – tette hozzá Máté Antal.