TÁVFELÜGYELET

 

Többségünk sokszor már csak a baj megtörténte után kap a fejéhez, hogy mégiscsak jó lett volna…s, itt a mondat folytatása pillanatnyilag, merthogy ez a témánk, csatlakozni a távfelügyeleti rendszerhez.

Nyírbátorban egy ideje már elérhető a helyi távfelügyeleti rendszer, helyi központtal, helyi kivonuló csoporttal és ennek megfelelően sokkal gyorsabb reakcióidővel. Ez pedig egyáltalán nem mindegy. Ja és a szolgáltatás ára sem mindegy. Az önkormányzati TÁVFELÜGYELET nagyon is versenyképes az árait tekintve is.

Kovács Károly, aki az éppen ügyeletes diszpécser, azt mondja, hogy ugyan még nem túlzottan sokan kapcsolódtak a rendszerre, de azért előfordultak riasztások. Szerencsére nagy baj még nem történt, ugyanakkor megnyugtató lehet, hogy perceken belül a helyszínre értek.

Sipos Gábor, aki a polgármesteri hivatalban foglalkozik a távfelügyelettel és a térfigyelő kamerákkal is, úgy véli, a jelenlegi mintegy 30 ügyfél egyáltalán nem számít kevésnek, hiszen egyrészt alig másfél éve indult a rendszer, másrészt pedig az igazi akadályt az jelenti, hogy ma kevés nyírbátori házat védenek korszerű riasztórendszerekkel és ez a fő akadálya a csatlakozásnak. Ha valakit komolyan érdekel ez a lehetőség, akkor megbízható kivitelezőket tud ajánlani a Távfelügyelet, aki korszerű, jól működő, bevizsgált riasztórendszereket tud kiépíteni. A rendszer kiépítésének költsége 200 000-400 000 Ft: körül mozog, ami az épülettől és a felhasznált vagyonvédelmi eszközöktől is függ. A riasztórendszerek persze önmagukban is hasznosak, de a 3900 Ft-os havi díjú Távfelügyeleti díj igazi minőségi változás az emberek vagyonvédelmében, nem is beszélve az ehhez társuló nyugalomról. Sipos Gábor felhívja a figyelmet egy nagyon fontos szempontra, nevezetesen, hogy a csatlakozás után, a nap 24 órájában, azaz minden nap és állandóan figyelik a rendszert, nem csak akkor, amikor valaki nincs otthon. Ja, természetesen nem kamerával, csupán az érzékelőkkel, s így akár egy áramszünetet, vagy a rendszer akkumulátorának lemerülését is érzékelik és jelzik a tulajdonos felé. Ma még a nyári utazások előtt vagyunk, s talán érdemes lenne átgondolni, hogy vajon nem nyugodtabban pihenünk, ha azzal a tudattal tesszük, hogy távollétünkben is megbízhatóan őrzik, figyelik a házunkat, értékeinket.

Itt jegyezzük meg, hogy a cégek 4 kategóriában vannak. Ez a védendő épület nagyságától függ.

100 m2-ig 6350 Ft, 100-500 m2 között 8890 Ft, 500-1500m2 között 14900 Ft, 1500 m2 fölött egyedi megállapodás alapján szabják meg a díjat.