Tizenöt milliárdos fejlesztés az Unilevernél

„Megértem a lakosság aggályát, amely egy vegyi gyár esetében természetes. Persze, ha ez a lakosság pontosan ismerné, hogy mi és hogyan történik a gyártás során, sokkal nyugodtabb lenne. A mi gyárunk egy XXI. századi üzem, tele kontroll-rendszerekkel. Ugyanakkor a hatásági felülvizsgálatok fél – egyévente rendszeresek. A mi gyárunknál nem áll fenn a tűz és robbanás veszély. Mondja Buus Viktor gyárigazgató, akivel Nagy Miklós beszél

 

Úgy tudom, hogy az UNILEVER nyírbátori gyára kifejezetten szárnyal a mostani, egyébként súlyos gazdasági válságot is előrevetítő járványos időszakban. Ez nyilván annak a termékkörnek köszönhető, amit Nyírbátorban állítanak elő.

A cég termelése valóban nincs veszélyben. A munkatársaim heti hét nap, 24 órában dolgoznak azért, hogy a vevői igényeket ki tudjuk elégíteni.

Ez azt jelenti, hogy most nőt termelés a korábbi időszakhoz képest?

A „normál üzemmódhoz” képest, most 20-30 százalékkal termelünk többet.

Hogy tudják tartani ezt a tempót, hiszen, gondolom, a korábbi 100 százalékra vannak optimalizálva?

Mint említettem, az összes gyártósorunk maximális kihasználtsággal megy. Szerencsére a gépeken tudtunk hatékonyságot emelni, s ezzel növelni a termelékenységet.

Úgy tudom, hogy ez a gyár a speciális tisztitószereiből, gyakran adományokkal segít a vírus elleni küzdelemben. Itt a városban ez közismert, de ma már talán országszerte is tudott dolog, hogy ha kérnek az UNILEVER-től, akkor nem zárkóznak el.

Egy-két hete, egy nagyobb mennyiséget, egy kamion Domestost adtunk át a Szent László Kórháznak. Itt a környéken is 200-200 raklapnyi terméket osztottunk ki, háziorvosoknak, óvodáknak, iskoláknak, idősotthonoknak.

Mi volt ennek a menete? Az adományért be kellett jelentkezni, vagy a automatikusan küldtek minden, az előbb felsorolt, érintettnek?

Természetesen az érintettek jelentkeztek, jelentkeznek be. Olyan is előfordult, hogy jelezték nekünk, vásárolnának is tisztitószert, csak éppen nem lehet kapni. Miután mi óriási mennyiségben gyártunk tisztitószert – egy nap 1 millió flakon terméket gyártunk – ezért a cégvezetés az adományozás mellett döntött.

Van valamilyen határ, ameddig elmennek az adományozásos segítésben?

Nincs ilyen határ. Ha kell, szűkséges, akkor önzetlenül segítünk.

Amikor beütött a vírusveszély, akkor hirtelen mindenki félni kezdett attól az óriási kamionforgalomtól, ami az UNILEVER-nél történik. Szerencsére , eddig, nem történt fertőzés.  Milyen óvintézkedéseket vezettek be, hogy elkerüljék a bajt?

A járvány kirobbanásánál már a Kínában lévő gyárainkból is kaptunk információkat arról, hogy mire kell számítanunk. Éppen ezért lehetetett, hogy a megyében is először mi vezettünk be olyan szigorú kontroll-rendszert, amivel a gyártást tudtuk segíteni, illetve kontroll alatt tudjuk tartani a gyártást. A kamionosoknál is külön beléptető rendszerünk van. A kamionos a bejelentkezéskor már maszkot, illetve kesztyűt kap. Minden egyes belépőnél mérjük a testhőmérsékletet.  Ha hőemelkedést tapasztalunk, akkor nem engedjük be a gyár területére, illetve értesítjük a hatóságot.

Volt ilyen eset?

Három esetben került erre sor. Két kamionos, illetve egy alkatrész beszállítónknál mértünk magasabb hőmérsékletet.  Szóval itt mindent megteszünk a beléptetésnél. A gyárban 2 óránként van fertőtlenítés. A kantinban is maximum 2 ember ülhet egy asztalhoz. Az irodákban, napi 8 órában maszkban ülünk.

Meddig tervezik fenntartani ezt a szigorú elővigyázatossági rendszert?

Ahogy a magyar állam bejelenti majd, hogy nincs járványveszély, mi még 28 napig fenntartjuk ezeket a korlátozásokat.

15 milliárd Ft összköltségű beruházásban kezdtek Nyírbátorban, ami a cég saját valósul meg. Ez termelésbővítést eredményez, vagy korszerűbb technológiát telepítenek inkább?

Alapvetően folyamatosan nőnek a piaci igények. Közép-Kelet Európa a fő piacunk. Ráadásul olyan piacokra is bementünk, ahol eddig nem voltunk még jelen. Ha a térképet nézzük, akkor Belgium határáig vagyunk versenyképesek.  Ez a nyírbátori gyár nagyon költséghatékony üzem.

A cégen belül mekkorának számít az itteni kapacitás?

Az UNILEVER háztartás-vegyipar kategóriájában a folyékony üzemek közül mi vagyunk a legnagyobbak.

Ezt hogy sikerült elérni? Vagy inkább arról van szó, hogy ezt a divíziót direkt ide telepítették? Vagy az is közrejátszott, hogy itt kitűnően mérték fel a piacot és ezért nő a termelés?

Amikor van egy innováció, vagy fejlődik egy régió, azzal maga a piac is bővül. Ebben a régióban is egyre jobb a fogyasztók vásárlóereje és egyre több fogyasztási cikket vesznek az emberek, ez pedig a cég üzemein belül is versenyhelyzetet eredményezett. Arra kell tudni jó válaszokat adni, hogy az adott termékkört hol lehet a legeredményesebben, a leg költséghatékonyabban legyártani. Ebben Nyírbátor kiemelkedő.

Mitől versenyképesebb a nyírbátori UNILEVER a cégen belül?

Mi nagyon régen elkezdtünk egy automatizálást. Ez egy olyan üzem, ahol a teljes anyagáramlás automatákkal történik. Az operátoraink felügyelő jelleggel felügyelik a magától gyártó gyártósorokat. Az szintén fontos láncszem ebben a folyamatban, hogy nálunk nem „egyszerű” operátorok dolgoznak. Nálunk technikai operátorok dolgoznak, olyan műszaki végzettségük van, amivel a karbantartást is elvégzik.

A cégen belül ez tehát a csúcstechnológia?

A mi gyárunk XXI. századi technológia. Ilyen értelemben csúcstechnológia, igen.

Az előbb már említette a munkatársak, az operátorok szerepét. Milyen szakmai tudással lesz valaki operátor itt?

Alapvetően műszaki végzettségre van szűkség. Nálunk minimális a „sima” betanított munkás. Az újra csomagoló üzemben dolgoznak alacsonyabb képzettségű dolgozók. A valódi termelést csak szakmai végzettségű, technikai operátorokkal oldjuk meg.

Itt van tehát egy korszerű technológiájú gyár, jól képzett dolgozókkal, akik különösen versenyképes terméket állítanak elő. Na, de mi a helyzet a bérezéssel? Az mennyire versenyképes? Külföldön is versenyképes az itteni bér, vagy csak Magyarországon az, esetleg csak a megyében számítanak jól fizető cégnek?

Az elmúlt 3-4 évben sikerült egy olyan tervet megvalósítani a bérnövelésben, amivel már versenyképesek vagyunk. A régióban mindenképpen jók vagyunk, de már azt is látjuk, hogy a nyugatra elvándorlás is szűnőben van. 5 évvel ezelőtt 15 százalék volt a fluktuáció, ma már 4 százalékra csökkent. Ez már egy vállalható eredmény.

A magasabb végzettségűek, a diplomások aránya mekkora a cégnél?

Mi összesen háromszázan vagyunk és az irodai részleg 40 fő, akik felsőfokú végzettségűek, angolul beszélnek, nagyobb részük mérnök.  A mi gyárunk folyamatos kapcsolatban van a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Nyíregyházi Egyetemmel.

Konkrétan mi a kapcsolat tartalma?

Minden évben rendezünk egy „Mérnökök Ligája” elnevezésű versenyt, amire meghívunk 3 egyetemet és adunk nekik egy valós problémát. Erre a problémára jönnek vissza a három fős egyetemi csapatok.

Roppant ötletes. Ingyenes innováció.

Kétségtelen, hogy innováció lehet. A nyertes csapatot meg is hívjuk egy 6 hetes nyári gyakorlatra. Valójában kipróbálhatják magukat élesben. A verseny korábbi résztvevői közül már sokan dolgoznak nálunk.

Ma mennyire számít biztonságosnak az UNILEVER? Egy-két éve volt egy olyan közmeghallgatás a városházán, amin felvetették, hogy a gyár környékén többen is súlyosan megbetegedtek és ezt összefüggésbe hozták – bár bizonyítani nem tudták – a gyárban felhasznált vegyi anyagokkal. Előfordulhat olyan helyzet, hogy kiszabadulhat a levegőbe olyan vegyi anyag, ami megbetegedést okozhat?

Ha nagyon röviden akarok válaszolni, akkor a válasz az, hogy nem fordulhat elő ilyen helyzet. A teljes gyártási technológiánk zárt rendszerben működik. Valóban vegyi anyagokkal dolgozunk – hipó, sósav, peroxid stb. Ezek között az igazán veszélyes anyag a sósav és a hipó. Ha ezek összekeverednének, akkor keletkezhetne a súlyosan mérgező klórgáz. Ám a teljes rendszerünk úgy van felépítve, hogy a gyár egyik végében van a sósavas rendszer és a másik végében a hipós rendszer. Ez a két anyag fizikailag sem tud keveredni a gyárban. Ugyanakkor a mérőrendszereink az egész üzem területén vigyázzák a környezetünket.  Ha nem lenne biztonságos a rendszer, akkor mi sem tudnánk ott dolgozni.

Az nyilván jó támpont, hogy vajon a stabil régi dolgozók között előfordulnak-e gyakrabban megmagyarázhatatlan betegségek, mint egyébként a populáció átlaga. Nyilván ezek a híresztelések eljutottak önhöz is.

Nincsenek a dolgozóink között ilyen, megmagyarázhatatlan betegségek. Persze, hogy én is hallottam ezeket a híreszteléseket. Megértem a lakosság aggályát, amely egy vegyi gyár esetében természetes. Persze, ha ez a lakosság pontosan ismerné, hogy mi és hogyan történik a gyártás során, sokkal nyugodtabb lenne. A mi gyárunk egy XXI. századi üzem, tele kontroll-rendszerekkel. Ugyanakkor a hatásági felülvizsgálatok fél – egyévente rendszeresek. A mi gyárunknál nem áll fenn a tűz és robbanás veszély. Mi folyékony üzem vagyunk.

Mi a helyzet az illatanyaggal? Kijuthat még a levegőbe?

Ma már egyáltalán nem. Zárt rendszerben dolgozzuk fel ezeket az anyagokat is. A múltban  lehettek az udvaron olyan üres konténerek, amelyekben korábban illatanyag volt. Ezeket most behelyeztük a gyár közepére, hogy ne zavarja a lakosságot.

Korszerűbb és nagyobb lesz a gyár ezzel a most kezdődött beruházással, vagy csak korszerűsítés zajlik?

Korszerűbb is lesz és nagyobb is lesz az UNILEVER nyírbátori gyára.

Létszámnöveléssel jár ez a beruházás?

Igen, létszámnövelés is lesz.  Jelenleg egy olyan csomagolócsarnokot építünk, amelynek az alapterülete 11000 m2.  Ez 6 gyártósor befogadására alkalmas csarnok lesz, de most csak 2 új gyártósort szerelünk be.  Egyik mosószert, a másik higiéniai termékeket gyárt.  Ez az I ütem, ami jövő márciusra lesz készen. A II-s  ütem pedig egy magas raktár lesz, amely a legkorszerűbb technikát alkalmazza majd.

Akkor, ahogy sejtem ott biztosan nem dolgozik majd ember, sőt még világításra sem lesz szűkség.

Ez egy akkora raktár lesz, ahol 13600 raklapot tárolhatunk. Egy kamionba 33 raklap fér. Ez a raktár kapacitás kb. 6 napi termelésünk.

A raktár az új, a volt Bunge területén épül, a gyártócsarnok pedig a régi gyárterületen.

Tavaly sikerült megvennünk az említett Bunge Zrt területét. 9 hektárról van szó, ahol most bontási és tereprendezési munkák folynak. Május végén, június elején kezdődhet a raktárnak az építése is. Amúgy azon a területen a tereprendezés mellett egy parkosítást is végzünk.  Ezt az ipari területet egy kicsit eltakarjuk majd a lakosságtól, amivel a területet esztétikusabbá is tesszük. Már elültettünk 300 facsemetét, ősszel folytatjuk a facsemeték telepítését. Az új épület színénél arra is ügyelünk, hogy beleolvadjon a környezetébe.

A városnak van egy olyan szabályozása, hogy csak olyan új beruházást támogatnak, amelyek nem növelik a környezet terhelését.

Ugyan bővítjük a kapacitásunkat, de a környezetterhelési helyzet javulni fog. Jelenleg ugyanis a termeléshez igazodva, a kamionforgalom heti 7 nap, 24 órában zajlik. A jövőben, a raktárra termelés miatt a szombati, vasárnapi kamionforgalom megszűnik.  Ugyanakkor a jelenlegi bejáratunkat áttesszük a Bóni utcába és a Táncsics utcán megszűntetjük a forgalmat. A Bóni utca kevésbé lakott terület.

Ezzel a kamionforgalom kulturáltabb körülmények közé helyeződik?

Ez jogos felvetés. Ezután sokkal kevesebb kamion lesz itt egyszerre. A járművek csak hívásra érkeznek. Mivel raktárra termelünk a kamionnak nem kell várnia, 20 perces időablakban érkeznek Egy kamion összesen 20 percet tartózkodik itt. Ez a jelenleg tapasztalható Táncsics utcai „kamionparkoló” teljesen meg fog szűnni.

Végül elmondani, hogy az a bizonyos 10 százalékos létszámnövelés mikor realizálódhat?

Jövő január elején indul a dolgozók felvétele, hogy megfelelően felkészült technikai állomány fogadja az elkészült gyártósorokat. Továbbra is szakmai tudással rendelkező technikai operátorokat veszünk fel, akik egyszerre üzemeltetik, illetve, ha kell a karbantartását is elvégzik a gyártósoroknak.