A nyírbátori Városi Könyvtár polcain az eltelt évek során 85000 dokumentum gyűlt össze. Kéthetente az állomány csak bővül a legfrissebb kiadványokkal.

„Az új könyvek iránt mindig nagy az érdeklődés. Közzé is szoktuk tenni a Facebook oldalunkon https://www.facebook.com/vknyirbator ezek ajánlóját. Mire már ideérnek az olvasók, már el is tetetik ezeket a könyveket. Új olvasóink is jönnek folyamatosan” – mondta Sipos Ferenc könyvtárigazgató.

Sokszor eszméletlen magas könyvárakkal találkozunk és emiatt sokan inkább a kölcsönzést, a helyi könyvtárat választják, ha olvasni szeretnének. Mert igen, sokan szeretnek olvasni. Olyanok is, akik jövedelmi helyzetük alapján nem engedhetik meg maguknak a rendszeres könyvvásárlást. Akadnak olyanok is, akik hosszú évtizedek óta könyvtári tagok.

Az idén 80. életévét betöltő középiskolai tanárnő, Kurtyán Mária már kisgyermek korától kezdve a mai napig rendszeresen látogatja a könyvtárat. A legutóbb egy csomag folyóiratot kölcsönzött, de még a népszerű könyvturkálóban is szokott találni kedvére valót. „Nagyon sok történelmi, irodalmi, de ugyanúgy tudományos könyvet is olvasok. Nemrég nézegettem Taylornak a Biológiai pokolgép című könyvét” – mesélte a tanárnő.

Szerinte az emberi agyat folyamatosan frissen kell tartani, mert az visszahat a testi egészségre is. Kitért arra, hogy az olvasás, az érdeklődés a világ dolgaira, rendkívül fontos.

A Nyírbátor 50 éves jubileumára kiadott minden háztartást megillető könyvet a könyvtár gyermekrészlegén még át lehet venni munkaidőben, hétfőtől péntekig 9:00-17:00, szombaton 9:00-13:00 között.