Balatonakali felé 44 ukrán gyerek állt meg augusztus 7-én délelőtt Nyírbátorban, akik megnézték a várost. A gyerekek a budapesti 18. kerületi önkormányzat meghívására jöttek Magyarországra, a kerület Balatonakalin lévő táborában pihentek egy hetet.


A 10-14 éves gyerekek között vannak a kárpátaljai técsői járásból és vannak a háborútól közvetlenül is sújtott Kelet-Ukrajnából is. A diákok és kísérőik utazás közben Nyírbátorban álltak meg, kaptak az önkormányzattól egy reggelit, majd Balla Jánosné alpolgármester és Tóth Viktor polgármesteri referens vezetésével megnézték a történelmi emlékeinket, a messze földön híres református templomot, a Várostörténeti sétányon meghallgatták a városalapítás legendáját, s végül a Papok rétjén néztek szembe a sárkánnyal is.
Kunhalmi Ágnes a kerület országgyűlési képviselője elmondta, hogy a 18. kerület és Nyírbátor között a korábbi években kialakult jó kapcsolat miatt szervezték a megállót városunkba. A kerületi alpolgármester, Petrovai László hozzátette, hogy számukra fontosak a testvérvárosi kapcsolatok, így ezzel a táborral szeretnék segíteni a nehéz helyzetben lévő ukrán gyerekeket.