Az elmúlt egy év alatt, a járvány magyarországi megjelenése óta óriási terhek nehezednek az országra, a társadalomra, az önkormányzatokra, a cégekre és főleg az emberekre. A legnagyobb veszély természetesen a betegség maga. Ha a jelen helyzetet nézzük, az országban  26000 főlé emelkedett a Covid-2 áldozatainak a száma. Amiben, ha 1 millió főre jutó halálos áldozatokat nézzük, szomorú világrekorderek lettünk. Igaz, hogy folyamatosan csökken a kórházban kezeltek és örvendetesen  kevesebb a lélegeztetőgépen lévők száma, de a napi halálozás még mindig 200 fölött van. Az is igaz, hogy Magyarországon nagyon jól alakul az oltottak aránya, s ebben is a világ élmezőnyében vagyunk, de mostanság már nem nő dinamikusan az oltásra regisztrálók száma. Pedig még csak 30-40% között tartunk, ami a korábban megbetegedettekkel számolva is, ha legfeljebb 45-50%-ot jelent, már akik valamilyen szinten védettek a vírussal szemben.

A járványnak a magyar gazdaságra mért hatása ma még nem megmondható, de az kétségtelen, hogy óriási romlás következett be már eddig is, mind az ország adósságának ismételt rekord körülire növekedésében, mind az egyre inkább elszabaduló költségvetési hiány tekintetében. A GDP idei visszaesése is biztosan jósolható. Ebben a helyzetben, mondhatnánk teljesen természetes, hogy az önkormányzatok gazdasági pozíciói is romlanak. Mondhatnánk, hogy természetesen, de nálunk, Magyarországon még ez is érdekesen alakult.  A kormány első, második, majd harmadik "csapásként" jelentős mértékben még rontotta is a védekezésben nagy részt vállaló helyi önkormányzatok helyzetét. Ez Nyírbátor esetében bőven félmilliárd fölötti elvonást jelent. Egy olyan helyzetben, amikor a csekély állami segítség mellett az emberek családi kasszájában bekövetkező romlást helyi intézkedésekkel is lassítani kell. Mert valljuk be, ezt önkormányzati szinten csak lassítani, fékezni, de megállítani nem lehet. 

Mindenesetre Nyírbátorban számtalan intézkedés, cselekvés jellemezte, jellemzi az önkormányzatot, amivel, főleg a legkitettebb, az anyagi romlást leghamarabb megérző rétegeken próbált, próbál segíteni.  Ilyen-olyan, főleg az egészség megóvását segítő, praktikus eszközökből összeállított csomagok adományozásával. És nyilván az idősebbeknél.  Kezdődött a legidősebb korosztállyal. Első körben a 65 éven felüliek kaptak tisztitószereket is tartalmazó adományt. Ahogy dúrvult a járványhelyzet, úgy szélesedett az önkormányzati segítségben részesítettek köre is. A legtöbb embert elérő akció az FFP2-es maszkok osztása volt, amiből minden 6 éves és attól idősebb bátori kapott.  Fertőtlenítőket kaptak a társasházak lakói, s számtalan közösségi helyet, teret is fertőtlenített az önkormányzat is. 

Külön érdemes kiemelni az egyedülállónak számító nyírbátori tesztelést. Fél éve zajlik és rendszeres és folyamtos és széleskörű és főleg EREDMÉNYES. Mert senkinek ne legyen kétsége, az, hogy Nyírbátorban nem lett sokkal, de sokkal nagyobb a baj, az ezeknek a teszteléseknek is köszönhető. Az, hogy ma már, egy héten "csak" 5-6 pozitív teszteredmény születik, az annak is köszönhető, hogy a korábbi alkalmakkor, még időben sikerült kiemelni a fertőzötteket. Ezzel számtalan járványgócot sikerült megakadályozni, vagy éppen felszámolni.

A most indult önkormányzati adományosztással  a város lakosságának egynegyede jut vitaminokhoz, maszkhoz, fertőtlenítőszerekhez. A város 60 éven felüli lakosságának adják ezt, amit házhoz visznek ki. Közel 3000 emberhez mennek ki a képviselőik, a mezőőrök, hogy a kb 4000 Ft értékű csomaggal adják tudtukra, a bajban sincsenek egyedül. 

Nyírbátor városa, ezekre a célokra 50 millió Ft-ot költött. Ám, ha idevesszük az egyéb, járványkezelési plusszfeladatok költségét is, akkor ez a szám már 100 millió Ft. Akkor, amikor  több, mint fél milliárd Ft-al rövidítette meg az állam a város költségvetését.

Ja, egyébként holnap nyítnak a teraszok, s talán egy-két héten belül a közösségi tereken - mozik, színházak, szállodák, fürdők, edzőtermek - is megnyílnak a szórakozás, kikapcsolódás, az aktív pihenés lehetőségei. Tudják a 4 millió oltás után. Amúgy ma 3427 új fertőzöttet szűrtek az országban és ez még mindig 12.4%, ami két és - félszerese a WHO ajánlásnak.