GYERMEKNAP

 

A legklasszabb dolog, pontosabban állapot a világban, gyermeknek lenni. Ha valamikor, akkor kiskorában bizonyára még optimistán tekint az ember gyermeke a következő pillanatra. Persze, hogy nem évekre, de még csak hónapokra sem, de legalább a következő órák, pillanatok mind-mind a legszebbnek ígérkeznek gyermekésszel. Ezt persze jó lenne minél tovább megőrizni.

Ilyen a gyermeknap is, egész nap, mint a születésnap. Annyi bizonyos, hogy nálunk a „minden nap gyermeknap” elv a gyakorlatban azt jelentette, hogy már szombaton is vasárnap volt, mert idén, a május végi, utolsó szombaton volt a gyermekuralom a régi kettes iskola udvarán. Volt itt minden, a jól bevált programok és néhány kunszt is lendítette az egekbe a gyermeki hangulatot. Persze, hogy idén is toborozták a gyermekek között az új manókat, mármint a tűzmanókat, akik szerencsére nem gyújtották, sokkal inkább oltották a tüzet.

A hangulatot a vízsugár sem hűtötte le, hiszen hol is lehetne nagyobb kacagásokat, apróbb-nagyobb sikolyokat hallani, mint az ugrálóvárban, s jobb esetben nem azért, mert érkezéskor egymás nyakában kötöttek ki a bátrak közül is a legbátrabbak.

Ezerféle ilyen-olyan próbatétel közben gyorsan telt az idő, s ha nem figyeltek, akkor hirtelen izgalmas mesehősök között téblábolhatott az ember apró csemetéje. Hogy az éppen Marvel, vagy Harry Potter, Pókember volt, az csak azon múlott, hogy ki és éppen melyik részén járt a színes forgatagnak. Volt, akit élő tekeként ütöttek ki a játékból, szerencsére csak játékból, vagy körhintán szédültek, miközben talán mini nindzsának is képzelhették magukat.

Igen-igen, gyermekfejjel ilyen egyszerűen bonyolult a világ, és a lehetőségek is korlátlanok.  De kár is felnőni. A gyermeknap egyúttal buli is, s a buliban színesek, tetkósok, kifestettek és kipirultak vagyunk. Ki ettől, ki a másiktól. Mindenesetre a közreműködőkön ez egyáltalán nem múlott. S, ha véletlenül lassult a pörgés, a délután sztárja, az Alma együttes most is jól ismert és szellemes szövegeivel és jól dúdolható dallamaival gondoskodott arról, hogy a szombati vasárnap is emlékezetes, vidám, visszadúdolható élmény maradjon 2023-ból is. Azután meg legyen gyermeknap minden nap!