RÉGI ADÓSSÁGOK-ÚJ FEJLESZTÉSEK

 

Minőségi járdán és aszfaltos úton közlekedhetnek azok, akiket már elért a járda és- útrekonstrukció aktuális szakasza.  Jelenleg ezt leginkább a Pócsi úton élők és a Bákonyikert utca lakói értékelik, mert mégiscsak könnyebb a sár helyett aszfalton, a hepehupás járda helyett, a sokkal mutatósabb térköveken közlekedni. Dr. Fülöp Enikő osztályvezető kimondja, amit ritkán szoktak, mármint hogy „régi adóssága az önkormányzatnak, hogy a” Bákonyikert utcát végre leaszfaltozzák. Az eddigi késedelem oka is mindjárt érthetővé válik, amikor kiderül, hogy ez az alig száz méteres szakasz  és a Bethlen G, Deák F, valamint a Csokonai 30 millió Ft-ba kerül.

Egyébként most látszólag ez a térség tűnik kiemelt területnek, hiszen az említett, térköves járdát a szomszédos utca, mintegy 500 méteres szakaszán építik. Egyébként mind a két fejlesztést az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza. Ezt itt csupán azért érdemes megjegyezni, mert manapság kevés önkormányzat képes saját forrásból infrastrukturális beruházásokra. Nyírbátor ezen kevesek egyike.

Amúgy van egy sorrend, ami alapján eldőlt, hogy a város mely részén és mit fejlesztenek, javítanak, rekonstruálnak.  Ezt megelőzően egy kisebb szakaszt már megépítettek a Hunyadi, illetve a Homokkert utcán is. A járdaépítés az Árpád, Fáy, Kenyérmező, Szentvér utcán folytatódik még idén. A város, járdaépítésre 100 millió forintot, útépítésre, illetve felújításra további 600 millió forintot fordít.

A Pócsi utcáról egy ugrás a Papok rétje, ahol már látványos a Várostörténeti emléksétány építése. Ez egy közös Magyar-Román eu-s pályázatnak köszönheti a folytatást és befejezést. Seszták Oszkár a Sz-Sz-B Vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a teljes pályázat 4.4 milliárdos összegéből a mi megyénkben használnak fel 4 milliárd Ft-ot. Ebből jutott a Várostörténeti sétány folytatására és befejezésére. Itt konkrétan 260 millió Ft az EU támogatása, ugyanakkor a sétányt díszítő szobrokat már az önkormányzat fizeti, teszi hozzá dr. Fülöp Enikő. Ezek a bronz szobrok 70 millió Ft-ba kerülnek és hirdetik Nyírbátor és a Báthoriak soha nem feledhető nagyságát.

Amúgy ez a fejlesztés szorosan összefügg a Fedeles Lovardában zajló beruházásokkal is, hiszen az ottani fogadóépületet és az állatok bemutatására szolgáló létesítményt is ebből a közös, Vármegyei Önkormányzati (román-magyar) EU-s pályázatból építik meg, hívta fel a figyelmet erre a szempontra Seszták Oszkár. Ezzel párhuzamosan még újabb lóbokszokat építenek a lovardában, és indítótornyot és lelátót is, hogy a körülmények is felnőjenek a versenyek színvonalához. Az új létesítmények átadására a következő Bátori Lovasnapok adnak alkalmat.

Visszatérve a nagyobb léptékű fejlesztésekhez, kétségtelen, hogy pillanatnyilag a Báthori István Múzeum rekonstrukciója a csúcs ma a városban. Ezt érzékeltető, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is tájékoztatta a sajtót, s a város, illetve a szélesebb térség közvéleményét, hogy egy szűk keresztmetszetű területen, mint amilyen a Papok rétje, ha szétnézünk, nagyjából hárommilliárdos fejlesztés zajlik, mert ne feledkezzünk meg a  600 milliós támogatásból épülő görög katolikus bölcsődéről sem. A kormánypárti képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy Nyírbátor kiemelten szerepelt a pályázatokon – már a múltban is –, de a jelenben mindent megnyert, amire pályázott. Dr. Simon Miklós amúgy meg van róla győződve, hogy ezek a történelmi emlékeket érintő rekonstrukciók és fejlesztések az itt élők identitás-érzetét is erősítik. Máté Antal polgármester arra mutatott rá, hogy beérett az elmúlt évek, háttérben végzett óriási munkája, hiszen nem véletlen az, hogy ilyen sikeresen szerepel a város a pályázatokon. Ezt csak azzal lehetett elérni, hogy szakmailag kifogástalan minőségű pályázatokat kellett készíteni, amelyek a legmagasabb minősítést érték el.  Na persze előfordult, hogy még ez sem volt elég. Mindenesetre most igen, és ennek köszönhetően rengeteg új fejlesztés, rekonstrukció indulhat el, már ősszel. Visszatérve a Papok rétjén zajló fejlesztésekhez, itt egy új szemléletet is képbe hoznak, amikorra teljes valójában és új pompájában élvezhetjük az egész sétányt, tehetünk időutazást a középkor egyik leghatalmasabb családjának bronzba öntött tagjai között. Ezt, mintegy megkoronázza majd az új-régi Báthori István Múzeum, a korszerű kiállításával, az interaktivitásával, s ez nemzetközi turisztikai térképekre is felteszi Nyírbátort, reméli Máté Antal.

Egyre fényesebben világítanak a közterületi lámpák, de nem csak fényesebbek, sokkal fontosabb, hogy lényegesen takarékosabbak is emellett, mondja Fülöp Enikő, s bőven megtérül a ráfordított önkormányzati pénz. Ismerve az energia árakat, erre nem is kell sokat várni.