Az ősz gazdagságát és színpompáját láthattuk szeptember 29-én Nyírbátorban. Sokan voltak kíváncsiak a 33. Szüreti felvonulásra, amin őszi maskarát öltött magára a város apraja és nagyja. A Bátori ABC parkolójából indulva a Szabadság téren tették meg a szokásos menetelő kört a résztvevők. A felvonulást a kisbíró és dobosa vezették.

A Bátor Mazsorettek és a Nyírbátori Fúvószenekar közös produkciójával kezdődött a felvonuló csapatok bemutatkozása a Művelődési Központ előtt. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, ugyanis sokan készültek műsorral is a menet közben. A térre a szüreti hangulatot a szalmakalapos, kockás inges, puttonnyal, talicskával és metsző ollóval felszerelt iskolások, óvodások hozták. A néptánc, a népi játékfűzések, a népdalok, a saját alkotású versek, mondókák most is elvarázsolták a közönséget.

Voltak, akik színes falevelekbe bújtak, míg mások kicsi gombáknak vagy éppen az ősz jellegzetes gyümölcseinek öltöztek be. Többen érkeztek szépen feldíszített lovasszekérrel, lovashintóval, mások kosárkával a kezükben vonultak, amikről időnként kiderült, hogy az óvatosabbak az útravaló almát rejtették el bennük.

A régi szüreteken szokásos csipkelődő énekeket, mondókákat, a Báthori István Nyugdíjas Klub és a Nyírbátori Nyugdíjas Értelmiségiek Egyesülete hozta a közönség elé.

Erdélyi vendégeink is voltak Hajdúbagosról és Koltóról, utóbbiak házi finomságokat hoztak a puttonyukban, a hajdúbagosi asszonyok pedig egy igazán élvezetes tánccal leptek meg mindenkit.

A régi 2-es iskola udvarán folytatódott a szeptember végi kultúrkavalkád. A színpadi műsor a mazsorettek táncaival vette kezdetét, majd a Tűzmanók is megérkeztek a térre, akik rögtön munkához láttak. Aztán ismét a néptáncé volt a főszerep, a hangulatról a színpadra lépő Nyírség Táncegyüttes gondoskodott.

A hagyományokhoz híven, a szüreti mulatságon mindenki kóstolhatott mustot, zsíros kenyeret, volt kutyás és triál bemutató, fafaragás, arcfestés, csillámtetoválás, sőt még a véradásra is volt lehetőség.
Az estét az Iszkiri Zenekar, majd a Szabó Balázs bandája koncert zárta. A felvonulás illetve a szüreti mulatság sikeréért a háttérben idén is sokan dolgoztak.