Nyírbátorban most éppen a 60 éven felüliek érezhetik közvetlenül, hogy a járvány időszakában sincsenek egyedül. Az önkormányzat korábban már arról döntött, hogy minden 60 éven felüli városi polgár kapjon egy kb. 5000 Ft értékű, tisztítószerekből és vitaminokból összeállított csomagot.  Valamivel több, mint 2800 idősebb emberhez csengetnek be vagy az önkormányzat dolgozói, vagy a helyi képviselők az adománnyal. Az akció ,Nyírbátorban egyáltalán nem példa nélküli. Egyrészt hasonló csomagot már a járvány második-harmadik hullámában is szerveztek, ami akkor is komoly visszhangot váltott ki, nem csak helyi szinten.

Nyírbátor nagyon sok tekintetben élen jár a vírus elleni védekezésben és megelőzésben. Még a negyedik hullám bedurvulása előtt ,minden 6 éven felüli nyírbátorinak kézbesítettek 2 db FFP2-s maszkot. Egyébként ez a maszkosztás is már a második volt a sorban. A társasházak lépcsőházaiban kézfertőtlenítőket szereltek fel, s folyamatosan az önkormányzat tölteti fel a kiürült tartályokat.

Itt kezdődött az országban az első tömeges önkormányzati tesztelés, amibe bekapcsolódhattak a cégek is. A város, hetente legalább 1000 tesztet végeztetett el, hónapokon keresztül. Szűrték az önkormányzat dolgozói mellett az állami, vagy más fenntartású iskolák, oktatási-nevelési intézmények dolgozóit (térítés nélkül), illetve kiterjesztették a tesztelést a járás lakosaira is. A nem nyírbátoriak a tesztek önköltségi árát kellett, hogy megfizessék.

Szintén "úttörő módon" Nyírbátorban vezették be a rendszeres és folyamatos ellenanyag szűrést. A helyben élő, 65 évnél idősebb embereknek térítés nélkül, a fiatalabbaknak 1000 Ft-ért. A járás lakosai a tesztek önköltségi áráért (2500 Ft) szűrethették magukat. Nem meglepő módon az idős , kétszer oltott emberek felénél nem mutatott ki ellenanyagot a teszt.

A vírustesztet most is kiterjesztették egy szélesebb körre,s ismét kb. 1000 embert tesztelnek hetente, tisztán önkormányzati forrásból, tisztán csak önkormányzati dolgozók közreműködésével. A kétféle tesztelést a Városi Szociális Szolgálat munkatársai végzik. Ezek a tesztelések egyrészt a már megszokott helyen, a  "RÉGI ORVOSI ÜGYELET"  helyiségeiben zajlanak (HÉTFŐN ÉS SZERDÁN 14-30-tÓL), másrészt pedig óvodákban, iskolákban, polgármesteri hivatalban, és több más helyszínen, már ismert rend szerint történnek.

Egészen biztosan kijelenthető, hogy az első tesztelési körben, a járvány egy korábbi szakaszában, a városban ezért sikerült viszonylagosan kordában tartani a vírus terjedését. A mostani tapasztalatok szerint pedig az is megállapítható, hogy az oltottak jóval nagyobb biztonságban vannak, mint a nem oltottak. Ezt a tesztelések eredményei napnál világosabban bizonyítják. A tesztek alapján azt is ki lehet jelenteni, hogy a harmadik oltást felvettek között, eddig, nem találtak pozitív tesztet, azaz nem volt megbetegedés.