2019. 04. 17. Nyírbátori fotókat állítottak ki a testvérvárosban

Gyurkó Mihály "Az én Nyírbátorom" elnevezésű fotókiállítása Nagykárolyban

2021. 08. 19. VENDÉGSÉGBEN KÜZMÖS ENIKŐNÉL

„Világunk sokszínűsége, ezernyi csodája mindig ámulatba ejtett. Milyen jó volna, ha meg tudnánk őrizni az ezekre való rácsodálkozás képességét, örömét!"

Küzmös Enikő 

2021. 03. 11. KÖZÖS SZAVALÁSRA HÍV A KULTURÁLIS KÖZPONT

Különleges kezdeményezéssel fordul a lakosság felé a Nyírbátori Kulturális Központ a Magyar Költészet Napja kapcsán. Egyéni és mégis közös szavalásra hívnak mindenkit.

2020. 07. 08. TURISZTIKAI INFORMÁCIÓS PONT A VÁRKASTÉLYBAN

Valamennyi templom, a várkastély és a múzeum is várja a turistákat a nyári időszakban. Minden helyszínen biztosítanak kérésre idegenvezetést is, amihez előzetes egyeztetésre van szükség.

2020. 06. 19. SOKAN VÁRTÁK A KÖNYVTÁR ÚJRANYITÁSÁT NYÍRBÁTORBAN

Az elmúlt másfél hónapban az előre jelzett könyvigények alapján a városi könyvtár már lehetőséget biztosított olvasóinak a könyvkölcsönzésre az épület bejáratánál. Jó hír, hogy június 15-én újra kinyitottak a könyvtárak, de egyelőre csak maszkban és kézfertőtlenítő használata után léphetnek be az olvasók.

2020. 06. 14. Az ezüst fátyoltű

 

 

A nyírbátori református templom környéke, a középkori szokásoknak megfelelően temetkezési helyként is szolgált. Az egykori temető egy részének a feltárása most történik, kapcsolódva az új, katolikus óvoda építéséhez.  A templom körül több ezer, de akár tízezer sírhely is lehet, mondja Jakab Attila régész a Jósa András Múzeum munkatársa, a feltárás irányítója.

2020. 05. 17. A remény kisfilmje

2020 tavasza sokaknál okozott alkotói válságot. Ez azonban speciálisnak mondható abból a szempontból, hogy most a körülmények nem hagyták az alkotókat dolgozni, érvényesülni az élet számos területén. Ezt a fajta válságot tehát nem az ötlettelenség vagy a lustaság szülte, hanem a világban zajló járványhelyzet helyezett kordonokat a haladás útjába. A tavasz minden évben az újjászületést hozza el. Idén viszont a tavasz múlásával indulhat csak újra az élet. Kis lépésekben és még így sem mindenki számára…

„Mindent újra” - Ez a címe annak a rövidfilmnek, amit a Bátor Televízió két munkatársa, Trencsényi Péter és Lőrinczy Kornél készítettek a járványhelyzet okozta megváltozott körülmények hatására. A kisfilm Nyírbátorban született és mostanra már több tízezren látták a világhálónak köszönhetően.

2020. 05. 17. Színdarab születik a karantén idején is

Sajátosan telnek a napok a kis színjátszók életében 2020 tavaszán, hiszen nemcsak az április elejére tervezett nyírbátori nemzetközi fesztiválról kellett lemondaniuk egyik napról a másikra, hanem az egyébként oly egyszerűnek tűnő együttlétek is kimaradnak az életükből már március közepe óta. Lehet-e ily módon összedolgozni és működhet-e az karanténban, ami alapvetően egy társas műfaj? Ezekre a kérdésekre Vona Éva adta meg a válaszokat a Bátor Televízió kulturális magazinjában.

2020. 05. 17. Hogyan tovább a kultúra területén?

A Nyírbátori Kulturális Központ is nagy veszteségként éli meg a programok és a nézők jelenlegi kötelező mellőzését. Mint a kulturális intézmény vezetőjétől megtudtuk, a nyírbátori programok egy részét nem mondták vissza egyértelműen, hanem áthelyezték a fellépőkkel történt egyeztetéseket követően későbbi, jelenleg biztonságosabbnak vélt időpontokra. Vályogos Gréta a Kulturális magazin vendége volt a Bátor Televízióban.

2020. 05. 17. Zárt ajtók mögött telik idén a múzeumi világnap

2020-ban a múzeumi világnap egy olyan időszak része, amikor még valamennyi közművelődési intézmény zárva van a látogatók előtt. Magyarországon mindenképpen, így Nyírbátorban is. De ez a világnap kicsit ráirányítja a figyelmet a múzeumokra, a múzeumok feladataira, lehetőségeire és a világnap üzenetére. A téma kapcsán Dr. Báthori Gábor, múzeumigazgató volt a Bátor Televízió vendége.

2020. 04. 16. A kultúra is online terjed

Az ország valamennyi művelődési háza, kulturális intézménye zárva van jelenleg. A tavaszra és nyár elejére szervezett kulturális programok már biztosan elmaradnak. Az érintett intézmények az ország valamennyi pontján igyekeznek olyan megoldásokkal szolgálni a webfelületeket felkereső érdeklődők számára, amelyek által nem kell, hogy az élet ezen területe teljesen leálljon, vagyis hogy a kultúra kikerüljön az emberek látóköréből.  

2019. 12. 15. "Belső várkastély" - Egy nyírbátori fiatal lány naplója 1940-1946

A Nemzeti Levéltár, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és Nyíregyháza MJV támogatásának köszönhetően jelenhetett meg könyv formájában az az 1940 és1946 között íródott napló, amit csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Megyeházán.