2020. 05. 17. Hogyan tovább a kultúra területén?

A Nyírbátori Kulturális Központ is nagy veszteségként éli meg a programok és a nézők jelenlegi kötelező mellőzését. Mint a kulturális intézmény vezetőjétől megtudtuk, a nyírbátori programok egy részét nem mondták vissza egyértelműen, hanem áthelyezték a fellépőkkel történt egyeztetéseket követően későbbi, jelenleg biztonságosabbnak vélt időpontokra. Vályogos Gréta a Kulturális magazin vendége volt a Bátor Televízióban.

2020. 05. 17. Zárt ajtók mögött telik idén a múzeumi világnap

2020-ban a múzeumi világnap egy olyan időszak része, amikor még valamennyi közművelődési intézmény zárva van a látogatók előtt. Magyarországon mindenképpen, így Nyírbátorban is. De ez a világnap kicsit ráirányítja a figyelmet a múzeumokra, a múzeumok feladataira, lehetőségeire és a világnap üzenetére. A téma kapcsán Dr. Báthori Gábor, múzeumigazgató volt a Bátor Televízió vendége.

2020. 04. 16. A kultúra is online terjed

Az ország valamennyi művelődési háza, kulturális intézménye zárva van jelenleg. A tavaszra és nyár elejére szervezett kulturális programok már biztosan elmaradnak. Az érintett intézmények az ország valamennyi pontján igyekeznek olyan megoldásokkal szolgálni a webfelületeket felkereső érdeklődők számára, amelyek által nem kell, hogy az élet ezen területe teljesen leálljon, vagyis hogy a kultúra kikerüljön az emberek látóköréből.  

2019. 12. 15. "Belső várkastély" - Egy nyírbátori fiatal lány naplója 1940-1946

A Nemzeti Levéltár, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és Nyíregyháza MJV támogatásának köszönhetően jelenhetett meg könyv formájában az az 1940 és1946 között íródott napló, amit csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Megyeházán.  

 

2019. 12. 15. Programajánló az év végére

Színházi előadások, mozifilm vetítések, szabadtéri programok Nyírbátorban

2019. 12. 15. Bátori Estek

Három különleges zenei élmény szerepel a Bátori Estek idei évadában is. A zenei előadások, koncertek megtekintése a városvezetés jóvoltából ingyenes. A Bátori Estek februárban folytatódik. 

2019. 08. 09. Nyírbátorban találkoztak a fúvósok

Augusztus első hétvégéjén rendezték meg ebben az évben is az évtizedes hagyománnyal bíró Nyírbátori Fúvószenekari Találkozót. Szombaton tartották a 10. ilyen eseményt, ahol öt zenekar lépett a kulturális központ lépcsőpiramisának tetejére, mint színpadra.

2019. 07. 08. Emléktábla avatás

EMLÉKTÁBLA AVATÁS

Emléktáblát avatnak Nyírbátorban Dózsa György, egykori művelődési ház igazgató, Pro Urbe díjjal kitüntetett népművelő, a Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi és Világzenei Fesztivál kitalálója emlékére. A tábla a 2018-ban elhunyt Dózsa György baráti köre kezdeményezésére készült el és kerül a Báthory István Múzeum falára.

Időpont: 2019. július 12., 17 óra

Helyszín: Báthory István Múzeum

                 Nyírbátor, Károlyi Mihály u. 21.

2019. 05. 01. Nyírbátori színpadon a Before The Last

Különleges helyszínnek bizonyult a miskolci Before The Last nevű zenekar számára a Nyírbátori Kulturális Központ színházterme, hiszen a három éve együtt zenélő fiatalemberek leginkább a fesztiválok hangulatához szoktak. A formáció egyik tagja azonban szívesen közreműködött abban, hogy Nyírbátorban is fel tudjanak lépni, hiszen ő maga is itt tanult zenélni, itt választotta ki hangszerét. Lehel Bence szaxofonon játszik a zenekarban.

2019. 05. 01. Alakul a határőr gyűjtemény

2019-ben végleges helyére kerül az a folyamatosan bővülő gyűjtemény Nyírbátorban, amely tulajdonképpen az egykor működő határőrséget, annak mindennapjait, a határőrök viseletét, sport- és kulturális életét mutatja be. A különböző ruházatok, a kitüntetések, a zászlók, a táblák és díszek mellett a tervezett állandó tárlaton kiadványok is segítik majd azt az időutazást, amely visszavisz bennünket a határőrség kapcsán a 20. századba.

2019. 04. 29. Ismét átadták a kuckót

Április 27-e fontos nap volt az Ifjúsági és Családi Kuckó életében, hiszen színes programokkal kísérve adták át egy 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően a kibővített épületet. A nyírbátori kuckó egy igazi családi központ szerepét tölti be a városban, amit az itt élő civilek, fiatalok és kisgyermekes családok igényeire alapozva alakítottak ki és fejlesztettek tovább.