Ünnepi gasztroutazás

 
A decemberi időszakban a narancs és a szegfűszeg illata mindenkiben felébreszti az érzést, hogy hamarosan itt a karácsony. Mézeskalács, bejgli és sok finomság kerül az ünnepi asztalra. A kocsonya, a lencse pedig a szilveszter kihagyhatatlan ételei. A főzés az ünnepeken olyan családi program is egyben, ami még izgalmasabbá teheti az otthoni készülődést. A következőkben könnyen elkészíthető karácsonyi és szilveszteri ételeket ajánlunk Önöknek.
 
Káposztási Krisztián, szakács, egyéni vállalkozó karácsonyi menü ajánlata
Ki főz nálatok karácsonykor?
Általában együtt készítjük a párommal az ünnepi menüt, miután december 24-én délután a vállalkozásomból hazaérek.
Milyen szokásaitok vannak?
A karácsonyfát szenteste együtt szoktuk feldíszíteni a gyerekekkel. Nagyon élvezik, hogy ők is kiveszik a részüket az előkészületekből. Vacsora előtt kerül az ajándék a fa alá, amit az egyikőnk odacsempész, míg a másik fél lefoglalja a két gyerek figyelmét. Szenteste együtt vagyunk a családdal. Karácsony első napján a szülőknél ebédelünk vagy vacsorázunk. Hamar eltelik ez a szép ünnep.
Milyennek gondolod az idei karácsonyt?
Ez kicsit most más lesz, mint az eddigiek mind a családoknak, mind a vállalkozásoknak. Aki vendéglátással foglalkozik, különösen érzékeli, hogy ez egy nem megszokott karácsony lesz, hanem emlékezetes. Sokan kivárnak a megrendeléssekkel. Tavaly már jóval az ünnepek előtt jelentkeztek.
Milyen karácsonyi menüt javasolsz?
A legtöbb családnál karácsonykor nem hiányozhat az asztalról a halászlé. Emellett szerepet kapnak különböző halételek, frissen készítve – rántva, sütve. Töltött káposztát is sokan készítenek ilyenkor. Elmaradhatatlan a diós-mákos bejgli és a pozsonyi kifli. Ezek a hagyományos ételek. Az ínyencek a halászlevet dúsíthatják korhely halászlévé. Vannak egyszerű ételek is, amelyeket nyugodtan elkészíthet bárki otthon is. Ilyen az aszaltszilvával töltött, baconos pulykamell burgonyapürével. Erdei gyümölcsös, szilva, áfonya vagy más fajta lekvárral, ami otthon éppen megtalálható, kínáljuk.
 
Aszalt szilvával töltött, baconos pulykamell
Hozzávalók 2 főre:
  • 4 szelet pulykamell
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 200 g szeletelt szalonna
  • 1 dl vörösbor
  • 40 dkg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • ízlés szerint cukor, só
  • 3 ek. (10 dkg) gyümölcs lekvár
  • 1 db narancs (ízlés szerint)
Elkészítés:
Az aszalt szilvát a deci borral felöntjük, pár óra hosszát állni hagyjuk benne. Közben a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk. A húsokat sózzuk. Két pulykamell szeletet kiklopfolunk és egymásra teszünk úgy, hogy félig fedjék egymást. Ezután ezt picit klopfoljuk, hogy egy nagy szelet húst kapjunk. Ezt megtöltjük az áztatott aszalt szilvával, amit előtte kicsit kinyomkodtunk, hogy ne legyen leveses. Ezt szorosan feltekerjük. A három darab szalonna szeletet egymás mellé helyezzük, rárakjuk a feltekert pulykamell tekercset és a szalonnával feltekerjük. A baconnel feltekert pulykamell tekercset alufóliába tesszük és becsomagoljuk, a fólia végeit elcsavarjuk, mint a szaloncukrot. Összeállítjuk a másik adagot, amiket a tepsire teszünk és körülbelül 180°-on kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Utána levesszük róluk a fóliát és úgy sütjük még. Az alsó részük már megpirult, de a tetejüket 5 percig tovább sütjük. Közben a pürét elkészítjük a hagyományos módon. A megmaradt boros lét, amiben áztattuk az aszalt szilvát, meghagyjuk a szószhoz. Amikor megsült a hús, hagyjuk 5 percet állni, hogy könnyebben szeleteljük.
 
Gyümölcsös mártás:
A megmaradt vörösbort és a lekvárt felforraljuk, enyhén sóval, cukorral ízesítjük, majd narancsot csavarunk hozzá. Az étkezési keményítőt kicsi vízzel kikavarjuk és hozzáöntjük a vörös-boros szószhoz, ezzel sűrítjük. Vigyázni kell, ahogy kihűl a szósz, úgy fog sűrűsödni. Nem kell megijedni, ha forrón a szószunk folyékony.
 
Tálalás, italajánlás:
A narancs héjával, menta levéllel lehet díszíteni a tányért. A megmaradt aszalt szilvát darabokra vágjuk és azt a tányéron szétosztjuk. A burgonyapürével felszeletelve tálaljuk. Ajánlok hozzá száraz vörös bort vagy rozé bort.
 

 

Nagyné Rebrei Andrea, élelmezésvezető szilveszteri menü ajánlata

Ki főz nálatok szilveszterkor?
Jellemzően a férjemmel közösen főzünk, egyszerűbb és jobb is, mint egyedül. Ő szeret is főzni, így együtt készítjük el az ünnepi ételeket.
Milyen szokásaitok vannak?
Nálunk csendesen telik a szilveszter. A gyerekek már kirepültek a családi házból. Mivel mindketten aktívan dolgozunk, az ünnepek alatt tudunk kicsit pihenni. Az óévbúcsúztató utcabálra is mindig elmegyünk, amit a város főterén rendeznek. Most sajnos ez elmarad.
Milyennek gondolod az idei szilvesztert?
Visszafogottnak, mindenkinek inkább a pihenésről fog szólni, az otthonlétről. Baráti találkozások sem lehetnek. Azokat jobban érinti ez, akik szeretik a nagyobb összejöveteleket, nekik nehezebb lesz ez a szilveszter. Mi egyébként is szűkebb körben szoktunk ünnepelni, csendesen a családdal. Én azt javaslom, mindenki maradjon otthon biztonságban, hiszen nem feltétlen tudja magáról, hogy fertőző és megbetegít másokat. Az nem lenne jó. A fiataloknak biztos nagyon nehéz lesz, de ezt mindenki inkább vállalja fel, hogy otthon van, csendesen ünnepel.
Milyen szilveszteri menüt javasolsz?
A hagyományos szilveszteri ételek a sült hurka, sült kolbász, malacsült, párolt káposzta, toroskáposzta. Vannak, akik szendvicsekkel, vendégváró falatkákkal várják az ismerősöket. Lehet az virslis kifli, sós, sajtos pogácsa. Mi minden évben készítünk kocsonyát, amiből a szülőknek is adunk. Én már most elkészítettem, megvolt a próbafőzés. Szilveszter előtt újra főzök. Egy régi kolleganőmtől úgy tanultam, hogy pár napra besózzuk előre a kocsonyának való húst. Így teljesen más íze van, mintha friss húsból készülne. Az ízesítés ugyanúgy, só, egész bors, vöröshagyma, aki szereti csípősen, tehet bele csípőspaprikát és fokhagymát. Egy-két tányérral készítünk miskolci kocsonyát, teszünk bele savanyú uborkát és főtt tojást. A férjemnek ez a kedvence. Nagy rituálé nálunk az újév napján a lencsefőzelék sertéssülttel vagy fasírttal. Az nem maradhat el. Lehet, sokan nem kedvelik, de nálunk az egész család szereti.
 
Szilveszteri malacsült
Hozzávalók:
  • 1 kg bőrös malaccsászárhús
  • 1 kg bőrös malaccomb vagy bőrös karaj
  • 5-6 db paradicsom
  • 3-4 db paprika
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db hagyma
  • 20 dkg zsír
  • 10 szem egész bors
  • 2 ek. méz
  • 2 dl fehérbor
  • só, fűszerkeverék: 1 tk. színes bors, 1 tk. majoránna, 1 tk. szárított chili, 1 mk. rozmaring, 1 csipet őrölt római kömény mozsárban alaposan összetörve (helyettesíthető sertés húshoz való grill fűszerkeverékkel)
Elkészítés:
A húst előző nap alaposan besózzuk, a bőrt bevagdaljuk. Vigyázzunk, a bőrre ne kerüljön só, csak a bevagdalt részekbe. A megpucolt fokhagymából 4-5 gerezdet szurkáljunk a hús különböző pontjaiba, majd takarjuk le és tegyük hűtőbe. Másnap a húst megszórjuk a fűszerkeverékkel. A tepsiben elrendezzük a húst bőrével felfelé, benne a paradicsomokat, a darabolt paprikát, a félbevágott hagymát, a 10 szem egész borsot, hogy minden hozzávalóból jusson a tepsibe. A zsírt is elosztjuk a tepsiben, és fólia alatt lassú tűzön két órát sütjük. Egy óra után villával megszurkáljuk. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát és megkenjük a bőrét a borban elkevert mézzel, ezt kétszer is meg lehet ismételni. Amikor piros és ropogós, akkor kivesszük a sütőből és még egyszer megkenjük.
 
Italajánlás:
Javasolt a vörösbor, a bólé, akár alkoholmentes pezsgőből, vagy bármilyen édes pezsgőből. Hozzá gyümölcsnek választhatunk ananász befőttet, kivit, citromot, narancsot, mandarint. Díszíthetjük citrom karikával.
 
Készítsek el Önök is ezeket a finom ünnepi ételeket. Jó étvágyat kívánunk!
 
Polyák Dézi