Hetek óta igen nehéz helyzetben éljük meg a mindennapokat, és ebben, az új feladatokkal megterhelt állapotban az intézményekre itt komoly teher nehezedik. Így a nyírbátori Kerekerdő óvodában illetve tagintézményeiben is alkalmazkodni kellett a kialakult helyzethez. Azon túl, hogy a járvány terjedésének megfékezésére kell összpontosítani, mindeközben beiratkozási időszak van az óvodákban. Az óvodai nevelő szakmai munka értékelése pedig nem ezekben a napokban kezdődött, így lehetséges az, hogy éppen most választották bázisintézménnyé a nyírbátori óvodákat. Ezekről a témákról kérdeztük Veres Jánosné, intézményvezetőt. A Nyírbátori Kerekerdő Óvoda vezetője 2020-ban is büszkén nyilatkozott az elismerő minősítésről.

 

 

 

 

  • Nos, igen, előzőleg a Fáy úti óvodával, a Meseház óvodával minősültünk bázisintézménnyé, ez egy komoly szakmai elismerés az Oktatási Hivatal részéről, hiszen a megyében nem sok óvoda nyerte el ezt a pályázatot annak idején sem. Ez a „bázisóvodai cím” három évig jár a minősítést követően, és addig kötelez bennünket, utána újra kell pályázni. Most mi két óvodával pályáztunk, a székhely Iskola úti óvodával és a Százszorszép tagóvodával. Örömünkre szolgál, hogy mind a két óvodai egységünkkel megnyertük a bázisintézményi címet.
  • Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy ezek az óvodák bázist nyújtanak - mint ahogy a nevében is benne van - azoknak, akik a jövőben ezt a munkát szeretnék végezni, tehát akik még tanulják, illetve a már óvodapedagógusként dolgozók számára teremt lehetőséget tapasztalatcserére. Mindez most tulajdonképpen okafogyottá vált, de a cím megvan, és ehhez gratulálunk az óvodának. Hány gyerek látogatja naponta az óvodát?
  • Az az igazság, hogy a járványhelyzet kezdetén voltak 12-en a gyerekek, akkor osztott csoportban volt 5-7 gyerek. Majd 7 főre csökkent a gyermeklétszám, ami újra emelkedni fog. Többen jelezték, hogy ismét hozzák a gyereküket, hiszen nem tudják megoldani a felügyeletüket. Eddig kivette anyuka, apuka az időarányos szabadságát, sőt táppénzre is kellett menni többeknek, hogy a gyerekekkel tudjanak lenni. Jelenleg ugye azt kérik, hogy a gyerekek lehetőleg ne nagyszülőkre maradjanak. A szabadságok végesek, és elképzelhető, hogy emiatt több gyerek fog jönni.  Mi erre a helyzetre is felkészültünk. Március 20-ától online foglalkozások zajlanak a gyerekekkel, a délelőttös óvó nénik 9-11 óráig bejelentkeznek, és nyolcas csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel. Egyszerre ugyanis nyolc főt tud a rendszer fogadni videó hívásban. A megbeszélés után a gyerekek feladatlapot kapnak, amit megoldva visszaküldenek. A vizuális tevékenységeket fotózzák, a verseket elmondják, és videó formájában rögzítik. Ez valóban igazi komoly kihívás és új feladat az óvónők számára. Délben meseolvasás van. Ez negyedórás váltásokban történik. Az óvónők megbeszélték a szülőkkel, hogy kinek mikor alszik a gyermeke, így rugalmasan igyekeznek megoldani ezt is. Az a cél, hogy továbbra is mindenki részesülhessen ezekből az élményekből, a mesékből. Délután a délutános óvó néni foglalkozik a gyerekekkel, a délelőttöt ismétlik, közös tornát csinálnak, játékos feladatokat oldanak meg, szólásmondásokat, találós kérdéseket tanulnak a gyerekekkel, néha a dajka néni is bejelentkezik. Szeretnénk megtartani ezt az élő kapcsolatot, hogy főleg a kiscsoportos gyerekek ne nagyon szokjanak el se az óvó néniktől, se a dajka néniktől. Azok az óvó nénik pedig, akik itt vannak az ügyeletben - minden nap más óvó néni van beosztva - ők foglalkoznak az itteni gyerekkel. Erről láthatnak a szülők fotókat, életképeket a közösségi oldalon, azért is, hogy nyugodtak lehessenek afelől, hogy a gyermek nem csak megőrzést kap, hanem az aznapi tevékenységeket minden esetben elvégzik az óvó nénikkel. Felszabadultan játszanak, tehát ebben sincs változás. Természetesen odafigyelünk a fertőtlenítésre, a játékokat lemossuk, lefertőtlenítjük. A nem mosható eszközöket elpakoltattuk, mivel azokat nehezebb fertőtleníteni. Minden olyan játékkal játszhatnak a gyerekek jelenleg, amit át lehet törölni, le lehet fertőtleníteni, vagy fertőtlenítős vízben átmosni és másnap reggelre megszáradnak. A gyerekek is fertőtlenítős szappannal mosnak kezet. Nem engedünk be idegent az óvodába. A szülőktől reggel a bejáratnál átvesszük a gyermekeket, és ugyanúgy adjuk ki őket délután. Tehát csak azok a dolgozók vannak bent az épületben, akik be vannak osztva.

  • Azokról a gyerekekről is tudnak Önök, akik nem jönnek már hetek óta óvodába?
  • Igen, én ezt leellenőrzöm. Tizenöt csoportom van, és a délutáni, esti időszakban megnézem a csoportok felületét, aztán írok a dolgozóknak, sőt videó hívásban megbeszéljük a továbbiakat, szombaton pedig minden hetet értékelünk. Vannak szülők, akik jelezték, hogy az iskolás gyerek használja a digitális eszközöket, és így több helyen az óvodások az adott időpontban nem tudnak részt venni a foglalkozásokon. Éppen ezért le vannak írva szövegesen is a feladatok, tehát senki sem kerül hátrányba, senki nem marad le az információkról. A szülők így mindig tudják, miket beszéltek, miket csináltak az óvó nénikkel a gyerekek. Így tehát minden gyerekről tudunk.

eni