Mától ismét gyerekzsivajtól hangosak az iskolák. Hiába volt a szakmai szervezetek, az egészségügyi, orvosi szakma felhívása, hogy  korai a nyítás, április 19-én megkezdődött a jelenléti oktatás az általános iskolákban és kinyítottak az óvodák . Az iskolák nyításának a legkomolyabb érve, hogy az oltásra regisztrált pedagógusok - soron kívűl - megkapták a vakcinát. S tényleg. A regisztrált pedagógusok hiba nélkül, ráadásul a ma legnépszerűbbnek számító Pfizer BIONTECH vakcinát kapták a felkarjukba. Eddig 1 oltást, s azt sem túl régen. Annyira semmiképp sem régen, hogy attól teljes mértékben védettnek érezhetné magát bármelyik, egészségére kicsit is adó ember. Arról nem is beszélve, hogy a védettséghez 2 oltásra, s megfelelő időre van szűkség. A hozzáértő szakemberek szerint. No és persze olyan környezetre, ahol a megfelelő számú négyzetméterre meghatározott számú ember juthat. Mert ezzel talán biztonságosabbak a körülmények, mintha semmilyen korlátozás nem lenne, s csak ránk, a mi belátásunkra lenne bízva, hogy milyen sűrűségben, s m ilyen távolságról fújjuk egymásra az akár COVID-2-vel dúsított levegőt. 

Ámde az iskolában, az osztálytermekben ezt semmiképpen sem lehet betartani. Egyrészt a tantermi méretek sem teszik lehetővé, hogy például egy szatócsbolti normát, azaz 10 m2/1 vásárló /szigorúan maszkban/ be lehessen tartani. Elképzelni talán el tudunk, egy 300 m2-es tantermet, de a valóság ennek a töredéke, miközben a gyerekek száma bőven meghaladhatja a 30/ osztályt is. S akkor még ne is beszéljünk a korosztályi sajátosságokról. Az alsós, főleg az első-másodikos gyerek, ha csak teheti, testközelben szeret lenni a tanító nénijével. S főleg nem maszkban, s főleg nem 5 percenként kezet mosva, fertőtlenítve.

S hol is tartunk most? Dúrvák a járvány aktuális mutatói. Még mindig sokezren vannak kórházban, ezer körül lélegeztetőgépen, többezres a napi felderített, új fertőzött, és nagyon sok a járvány következtében meghalt ember.  Persze tudjuk és szerencsére tényleg úgy is van, csökkennek a számok. Ez jó. Az viszont rossz, hogy mostanság viszont egyre több gyerek fertőződik meg, egyre több gyerek kerül kórházba is és már vannak gyerekek lélegeztetőgépen is.

Nos így kezdődött ma a tanítás. Fegyelmezetten. Mert a szabályok ezt kérik, tehát mennek a gyerekek, akik - akár még a maszkot is vállalva- végre találkozni akartak az osztálytársakkal, a tanítókkal. Játszani, rajolni az iskola - most milyen izgalmas - udvarán. Ülni a megszokott padban. Odamosolyogni egymásra. Időnként összehajolni, egymás fülébe súgni, szóval ismét "otthon lenni" a suliban. 6-10 évesen már mégiscsak fura lenne, ha vírusról, járványról, távolságtartásról, kötelező maszkról, fertőtlenítésről, egymás iránti felelősségről, azaz csupa felnőttes - sokszor éppen a felnőttek által sem betartott - dolgokról kellene gondolkodni. Gondolkodjon, aki a szabályokat, rendeleteket, törvényeket hozza, járhatna a fejükben, ha felnőttesek lennének.De nem! Gyerekek. Maradjanak is annak, s mi pedig izguljunk, hogy azért nagyobb baj, s főleg tragédiák nélkül ezt is megússzuk!

A helyi iskolákban alig néhány szülő kérte gyerekének a távolmaradás lehetőségét. A Báthory Anna Református Óvoda és Általános Iskolában 10 tanuló esetében kérték ezt, a Báthori István Katolikus Óvoda Általános Iskola és Gimnáziumban 1 tanuló van karantéban, a többiek mentek ma iskolába. A Leonárdo Médiaakadémia Nyírbátori tagintézményéből ma 4 gyerek hiányzott. A Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolából ma a gyerekek egyharmada hagyta üresen a tanulópadját. Ebben az intézményben ma csak 1 szülő kérte, hogy maradjon otthon a gyereke.

Ami a pedagógusok oltottságát illeti, egyelőre nincs pontos adat a "Kéttannyelvű iskolából. A "Refiben" mindenki oltatta magát. Pontosabban az iskolában volt néhány, igazoltan koronovírusos beteg, de ők is regisztráltak oltásra, amit később meg is kapnak.  Az "Élménysuli" 10 pedagósából 6 kapott oltást. A többiek szintén regisztráltak, de korábbi fertőzésük miatt az oltásuk kitolódott. A "Gimiben" is oltattak, illetve a korábbi fertőzés miatt, páran későbi időpontban oltatnak. Talán az egyetlen pozitív a történetben, hogy az érintett nyírbátori pedagógusokat, aki, és ahol igényelték, az önkormányzat leteszteltette.  A jó hír, hogy senkinél nem mutatott ki fertőzést a gyorsteszt.

Ja! Az M1 mai legfontosabb híre a járványról: JÓ ÜTEMBEN HALAD AZ OLTÁS, GYORSAN ELÉRJÜK A HÁROM ÉS - FÉL MILLIÓ BEOLTOTTAT, HOGY MINÉL HAMARABB KINYÍTHASSANAK A TERASZOK.

Rendben van ez. Nagyon.