Május 10-étől teljes lett a jelenléti oktatás az általános és középiskolákban is. Mint ismert, az alsó tagozatosok illetve az óvodások április 19-től már a tantermekben illetve a csoport szobákban örülhettek egymásnak, illetve folytathatták a tanulást.

Mi a Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban érdeklődtünk, hogy a diákok teljes létszámban megjelentek-e az intézményben. 

Rácz Tiborné igazgató elmondta, hogy a tanulók nagy többsége megjelent az iskolában, a hiányzók között vannak olyanok, akik éppen karanténban vannak, míg másokat a szülők a járványhelyzet miatt nem engedtek vissza.

Mint ismert, jelentős vita zajlik társadalmi szinten is, hogy egyáltalán szabad volt-e a jelenléti oktatást elrendelni akkor, amikor még mindig ezer számra ápolnak koronavírusos betegeket a kórházakban illetve napi szinten is több mint ezer új beteget derítenek fel és az átoltottság ebben a korosztályban még jelenleg nulla.

Az ADOM Diákmozgalom százezer aláírást is összegyűjtött a petíciójukhoz, hogy ne legyen kötelező a jelenléti oktatás május 10-étől. Időközben az országos tisztifőorvos is bejelentette, hogy igazolt hiányzásnak számít, ha valaki tanóra alatt megy beoltatni magát, amúgy a korosztály 50 %-a jelentkezett a védőoltásra.
 
Hétfőn reggel mondhatni az idei tanév második tanévnyitója is volt egyben a nyírbátori gimnáziumban. Rácz Tiborné intézményvezető az iskola rádión keresztül szólt a tanuló ifjúsághoz, míg Babály András lelkivezető útindító lelki gondolatokkal látott el valamennyi diákot. Minden osztály lelkiprogramban részesül, ami egy-egy napos lelki gyakorlatot jelent. Az alsósokkal ugyanez történt április 19-én, az iskolába való visszatéréskor.

 

Az intézményvezető továbbá elmondta azt is, hogy ezen a héten még nincs dolgozatírás egyik osztálynak sem. Tisztában vannak azzal, hogy a tanulóknak nincs könnyű helyzetük, hiszen a digitális oktatással felborult a megszokott iskolai napi ritmusuk. A hét első felében a tanárok segítik a diákokat, hogy visszazökkenjenek az iskolai életbe, míg a hét második felében a tananyagok ismétlése következik.