Maszkokat varrnak a SZAKI-ban

Mivel a technikai és a humán forrás is adott, így szájmaszk varrásba kezdtek a Bethlen Szakközépiskolában. Az iskola rendelkezik női szabó tanműhellyel, ezért azonnal tudtak csatlakozni a központi kezdeményezéshez. A cél, hogy helyben ellássák textil szájmaszkokkal elsősorban az egészségügy területén dolgozókat, másodsorban pedig a lakosságot.  

Mivel oktatási intézményről van szó, a nyírbátori Bethlen Gábor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium élete is alaposan megváltozott a korona vírus terjedése következtében kialakult helyzet miatt. A tanítás folytatódik, mindezt digitális oktatás keretében oldja meg ez az iskola is. A szociális szolgáltatóval, a családvédelmi központokkal, a szociális munkásokkal pedig egy sokkal szorosabb kapcsolatot alakított ki az intézmény. Ennek az oka az, hogy egy-egy településen nehezebben tudnak elérni bizonyos tanulókat, és ilyenkor az említett szervezetek és munkatársaik által sikerül újra felvenni a kapcsolatot a gyerekekkel, és így aktívan be tudnak kapcsolódni a digitális oktatásba.

  • Új tevékenységként jelentkezett nálunk a korona vírus okozta helyzet miatt a maszkvarrás, amiben a mi intézményünk és a Mátészalkai Szakképzési Centrum egy önkéntes munkát vállalt annak érdekében, hogy elsősorban az egészségügyi kiszolgáló személyzetet másodsorban a lakosságot ingyenes szájmaszkokkal lássák el. Így ezáltal mi is tudjuk segíteni a védekezést. Az ötlet központi, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól valamint az innovációs és technológiai minisztériumtól származik. Eszerint az egész országban a szakképzési centrumok azon intézményeiben, ahol foglalkoznak női szabók, férfiszabók képzésével, tehát megvan a humán és a technikai feltétel is, ott álljunk rá erre a szájmaszk varrásra. Volt, aki gyorsan meg tudta oldani ezt, volt, aki kevésbé. Mi nagyon örültünk ennek a kezdeményezésnek. Az alapanyaggal nem volt problémánk, mivel nekünk a szabó tanműhelyhez kapcsolódóan raktáron eleve vannak anyagaink, hogy a gyerekek tudjanak dolgozni. A beszerzésben a gumi, a pertli – ami a maszk rögzítésére szolgál - okozott gondot, de egy kedves helyi vállalkozó segített nekünk a beszerzésében. A másik problémát a tevőleges munkaerő jelentette. Az igaz, hogy van nekünk női szabó képzésünk, de mivel az oktatás most nem tantermi környezetben folyik, ezért a tanulóink messze vannak és ugye a tanulókat is védjük, rajtuk keresztül az idősebb lakosságot is. Felnőtt tanulóink most ebben a szakmában nincsenek. Elsősorban rájuk építettek volna, illetve a dolgozóinkra, a szakoktatókra, illetve az elméleti, szakmai tanárokra ebben a szakmában. Két ilyen kollégánk van, akik azonnal a kezdeményezés mellé is álltak. A tantestületben kihirdettük ezt az ötletet, és kértük, hogy aki segíteni vagy van otthon varrógépe, és van egy kis ideje, illetve késztetést érez arra, hogy ebben a nehéz időszakban segítsen másokon, az csatlakozzon hozzánk. A Facebook-on is közétettük ezt az információt, mert úgy éreztük, hogy sokan vannak otthon, akik szeretnének tenni valamit. Arról a felületről is vártuk tehát a segítségnyújtókat. Szerencsére fogékonyak voltak az emberek és most mintegy húszan segítik a munkánkat, együtt készítjük a maszkokat – tájékoztatott Sütő Andrea, igazgató.

Az MSZC Bethlen Gábor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma vezetője kiemelte:

  • Elsősorban az egészségügyben dolgozók ellátása a cél. Már a múlt héten jelentkezett az intézménynél a helyi mentőállomás vezetője, neki akkor átadtunk 30 darabot. A napokban a védőnői szolgálatnak, a Kulturális Központnak adtuk át a kért mennyiséget, illetve az Egészségügyi Központhoz is 110 darab maszkot juttatunk el. A szociális szolgáltatónál is körülbelül ugyanezt a mennyiséget igényelték. Ezek után az idősek otthonával vesszük fel a kapcsolatot, és mindenképpen a kollégáim családtagjainak is szeretnénk juttatni egy-egy darabot, hogy ők is biztonságban legyenek.
  • Én alapvetően optimista vagyok, és bízom benne, hogy ez a sok intézkedés csökkenteni fogja a fertőzések számát és hamarabb túlleszünk rajta, mint bárhol. Azt remélem, hogy nem lesz szükség újabb anyagbeszerzésre, hisz jelenleg több mint ezer darab maszk elkészítéséhez elegendő anyagunk van még. Most is érkezett egyébként felajánlás egy városlakótól, aki fehér vásznat ajánlott fel. Vannak olyanok, akik nem tudnak varrni, de vállalják a vasalást és ezzel segítik a gépnél ülők folyamatos tevékenységét. De van, aki süteményt süt, mert erre van lehetősége, de szeretné valahogyan segíteni mégis azokat, akik részt vesznek a maszkok készítésében. Minden segítséget köszönünk!

eni