A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is rendkívüli körülmények között kezdődött meg az érettségi. A veszélyhelyzet miatt 2021-ben is csak írásbeli érettségi vizsgákat rendeznek, hogy csökkentsék a személyes kontaktusok számát. Nyírbátorban összesen 90 végzős tanuló, így a Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumból 54 diák, az MSZC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból 36 diák jelentkezett érettségire.

Stábunk hétfőn a Báthory István Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumnál járt, ahol néhány diákot kérdezett a magyar nyelv és irodalom érettségiről, ami reggel 9 órakor kezdődött. Mint megtudtuk, a végzős diákok többsége úgy érzi, jól sikerült számára a magyar érettségi, bizakodva néznek a többi elé. 

"Minden feladathoz hozzá tudtam szólni, a szövegértésben is minden feladatra tudtam választ adni. A novellaelemzést már korábbi ismereteim alapján könnyen elvégeztem." - nyilatkozta Mocsár Zsolt érettségiző. 

A magyar nyelv és irodalom érettségire mind közép, mind emelt szinten is 240 perc állt rendelkezésre és maximum 100 pontot lehetett elérni. Két különböző feladatlapot kellett megoldani a végzősöknek. Az első rész egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból állt. Utóbbi esetében az érvelés és a gyakorlati szövegműfaj elkészítése közül választhattak egyet.

Orosi Andrea végzős tanulótól megtudtuk, hogy az iskola már korábban e-mailben tájékoztatta a végzősöket a különböző járványügyi szabályokról. Ennek megfelelően hétfőn mindenki maszkban érkezett, az intézménybe lépéskor testhőmérséklet-mérés, kézfertőtlenítés történt.

A vizsgáztatás is szigorú körülmények között zajlott. Egy tanteremben maximum 10 fő tartózkodott, tartva a másfél méteres védőtávolságot. Az érettségi írása közben a diákok levehették a maszkot, de az intézmény folyosóin viselniük kellett.

A hosszú hónapok óta elrendelt digitális oktatás megnehezítette a felkészülést a végzős diákok számára. A megkérdezett diákok egyértelműen alátámasztották, hogy teljesen az önállóságra kellett hagyatkozniuk. Természetesen folyamatosan zajlottak a felkészítő kurzusok, a kis csoportos konzultációk, így a tanárok segítségére mindig számíthattak.

"Az érettségire próbáltam videókon keresztül és a tanárok által küldött anyagokból felkészülni. Heti egy alkalommal magyar nyelv és irodalomból, valamint történelemből volt személyes felkészülési lehetőség az iskolában." - mondta Vadon Dániel érettségiző.

"Nagyon jó volt most újra látni a többieket. Még, ha nem igazán beszélgethettünk egymással, de akkor is jó érzés volt." - folytatta Vadon Dániel.

A megkérdezett diákok tervezik a továbbtanulást. Van, aki egyetemen folytatná tanulmányait és van, aki szakmát szerezne a jövőben.