2020. 09. 19. TÖRTÉNELMI PILLANAT

Többen is történelminek nevezték a szeptember negyedikei eseményt, amikor Nyírbátorban megnyitották az első, egyetemi tanévet. Ezt, a város jövőjével kapcsolatos, egyelőre még szinte beláthatatlan következményekkel járó képzést alig egy év alatt sikerült megszervezni. 

2020. 06. 17. Idén is meghirdetik a szociális tanulmányi ösztöndíj pályázatot

Idén újra meghirdetik a szociális tanulmányi ösztöndíj pályázatot a nyírbátori általános iskolások számára. A pályázatokat hivatalosan augusztusban írja ki az önkormányzat. A pályázatok benyújtására szeptember hónapban lesz lehetősége a családoknak. A következő tanévben is ötven diák számára nyílik meg a lehetőség, akik a szorgalmi időszak alatt havi 10 ezer forintos támogatást kapnak az önkormányzattól.

2020. 06. 14. „LELKE VAN AZ ISKOLÁNAK”

„Nálunk van egyfajta értékrend, amit mi közvetítünk a gyerekeknek- ebbe beletartozik a hitélet is- s ez nyilván, hogy többletet ad a mi tanulóinknak. Kollégáktól, gyerekektől is többször hallottam már azt a kifejezést, hogy „lelke van az iskolának” mondja Rácz Tiborné a katolikus oktatási komplexum vezetője. A riporter Nagy Miklós

2020. 06. 07. Nyírbátorban idén is megünneplik a pedagógusokat

A pedagógusnap változó ünnep: minden év júniusának első vasárnapjára datálódik. Ilyenkor köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. A gyermekek életének meghatározó szereplőiről van szó, akik a tudás mellett erkölcsi táplálékot is igyekeznek átadni. Valamennyiünknek volt kedvenc óvónénink, kedvenc tanárunk, akikre a legnagyobb tisztelettel gondolunk vissza, és hatalmas köszönettel tartozunk nekik.

A pedagógusnapot Magyarországon 1952 óta ünnepeljük, idén június 7-ére esik.

2020. 05. 24. Lesznek nyári táborok!

Hamarosan véget ér a 2019/2020-as tanév és talán mindenidők leghalkabb vakációs ovációja hangzik majd el az iskolás gyerekektől. Hiszen az eddigi iskolai évektől eltérően több hónapot karanténban töltöttek valamennyien, és a legtöbb gyerek már nagyon vágyik arra, hogy társaival újra találkozhasson és újra egy jót játszhasson. Ebben segíthetnek a nyári táborok. Az óvodák és a bölcsődék is a szokásos nyitvatartási rend szerint működnek a jövőben.

Horváthné Karsai Hédi, alpolgármester részletes tájékoztatást adott a nyári táborok kapcsán a Bátor Televízióban.

2020. 05. 12. Írásbeli érettségi és szakmai vizsgák egy időben

Az MSZC Bethlen Gábor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igyekezett alaposan előkészülni, illetve a végzős diákokat felkészíteni a 2020 évi, különleges körülmények között zajló érettségi vizsgákra. Sütő Andrea, intézményvezető elmondta: minden tanuló megjelent a vizsgákon, senki sem lépett vissza. Még egy érettségi nap van, a csütörtöki, amikor a szakmai vizsgák zajlanak majd az intézményben.

2020. 04. 19. A virtuális térben is szól a zene - Akadálymentes a zenei oktatás

Digitális oktatás – konkrétan így kimondva nem alkalmaztak még ilyen tanítási módot a nyírbátori művészeti iskolában, de hasonlót igen, hiszen digitális eszközöket már korábban is alkalmaztak. Zeneműveket, színjátékokat ugyanis folyamatosan ajánlanak a tanítványoknak a művészeti oktatás keretében. Azt is hamar ki kellett találni, hogy a művészetoktatást hogyan oldják meg online módon.

2020. 04. 14. MINDEN NAP VAN GYEREK A REFORMÁTUS ÓVODÁBAN IS

Főként az egészségügy, a rendvédelem, a szolgáltatások területén és a szociális szférában dolgozó szülők gyermekei érkeznek ezekben a hetekben a református óvodába, az óvoda bejáratához – merthogy csak addig mehetnek a szülők. Az épületbe nem engednek be idegeneket. A járvány következtében kialakult nehéz helyzettel kapcsolatos, az óvodát érintő kérdésekre Takácsné Matlag Erzsébet, a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda tagintézmény vezetője válaszolt.

2020. 04. 14. Bázisóvodai cím újabb három évre

Hetek óta igen nehéz helyzetben éljük meg a mindennapokat, és ebben, az új feladatokkal megterhelt állapotban az intézményekre itt komoly teher nehezedik. Így a nyírbátori Kerekerdő óvodában illetve tagintézményeiben is alkalmazkodni kellett a kialakult helyzethez. Azon túl, hogy a járvány terjedésének megfékezésére kell összpontosítani, mindeközben beiratkozási időszak van az óvodákban. Az óvodai nevelő szakmai munka értékelése pedig nem ezekben a napokban kezdődött, így lehetséges az, hogy éppen most választották bázisintézménnyé a nyírbátori óvodákat. Ezekről a témákról kérdeztük Veres Jánosné, intézményvezetőt. A Nyírbátori Kerekerdő Óvoda vezetője 2020-ban is büszkén nyilatkozott az elismerő minősítésről.

2020. 04. 03. Maszkokkal látja el a SZAKI az egészségügyieket

Mivel oktatási intézményről van szó, a nyírbátori Bethlen Gábor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium élete is alaposan megváltozott a korona vírus terjedése következtében kialakult helyzet miatt. A tanítás folytatódik, mindezt digitális oktatás keretében oldja meg ez az iskola is. A szociális szolgáltatóval, a családvédelmi központokkal, a szociális munkásokkal pedig egy sokkal szorosabb kapcsolatot alakított ki az intézmény. Ennek az oka az, hogy egy-egy településen nehezebben tudnak elérni bizonyos tanulókat, és ilyenkor az említett szervezetek és munkatársaik által sikerül újra felvenni a kapcsolatot a gyerekekkel, és így aktívan be tudnak kapcsolódni a digitális oktatásba.

Mivel a technikai és a humán forrás is adott, így szájmaszk varrásba kezdtek a Bethlen Szakközépiskolában. Az iskola rendelkezik női szabó tanműhellyel, ezért azonnal tudtak csatlakozni a központi kezdeményezéshez. A cél, hogy helyben ellássák textil szájmaszkokkal elsősorban az egészségügy területén dolgozókat, másodsorban pedig a lakosságot.

2020. 02. 03. Egyetemi képzés indul Nyírbátorban

Mérnökinformatikus és vidékfejlesztési agrármérnök képzésre várják a hallgatók jelentkezését a Nyírbátorban, szeptemberben induló egyetemi képzés keretében. 

2019. 12. 15. Helyi szociális ösztöndíjak

Két éve hozta létre az önkormányzat a hátrányos helyzetű családban élő gyerekek tanulmányi, művészeti és sport ösztöndíját. Évente 50 tanuló részesülhet ebben a típusú támogatásban. A beérkezett pályázatokról egy pontrendszer alapján dönt az oktatási és kulturális bizottság. A pontrendszert a bizottság az iskolák pedagógusaival konzultálva alakította ki.

A Bátor Média érdeklődésére Levendáné Dr. Lengyel Valéria, az oktatási és kulturális bizottság tagja, az OKSI korábbi elnöke adott részletes tájékoztatást a helyben élő és tanuló diákok támogatását célzó ösztöndíj pályázatról.